Het voorschrijven van griepvaccins in apotheken

Afbeelding
griepvaccins
Met het oog op het risico van een opflakkering van de griep deze winter dringt de Pharmaceutical Group of European Union (PGEU) aan op een inentingscampagne in alle lidstaten en roept zij op tot vertrouwen in de apothekers.

De PGEU ziet het komende griepseizoen, met een nog steeds actieve Covid-19, als een uitdaging voor de gezondheidsstelsels in heel Europa. Dit geldt des te meer omdat verschillende groepen deskundigen in de hele wereld vrezen dat de griep dit jaar veel ernstiger zal zijn, als gevolg van de afnemende natuurlijke immuniteit doordat het virus vorig jaar bijna niet meer circuleerde, een versoepeling van de barrière-maatregelen en een mogelijk verminderde respons op griepvaccinatie. In dit verband roept het PGEU op tot vaccinatiecampagnes voor risicogroepen en het gebruik maken van de apotheken om de aarzeling om te vaccineren te bestrijden en de toegang tot vaccins te vergemakkelijken.

"Vandaag kunnen apothekers in acht Europese landen* griepvaccins toedienen ", aldus de PGEU, die daarmee aantoont dat zij in staat zijn "mensen te bereiken die nog nooit tegen griep waren ingeënt en de vaccinatiegraad en de gebruikerstevredenheid te verhogen. De organisatie vernoemt daarbij de goede resultaten in Ierland, maar ook in Frankrijk, waar apothekers "tussen medio oktober 2020 en begin januari 2021 meer dan 3,7 miljoen mensen tegen griep hebben gevaccineerd, d.w.z. één op de drie vaccinaties in de apotheek". Op basis van deze positieve ervaringen roept de PGEU de "Europese, nationale en regionale" autoriteiten op voor voldoende vaccinatie te zorgen door voorlichtings- en bewustmakingscampagnes op te zetten met gezondheidswerkers, de samenwerking met apotheken te versterken en vooral vaccinatie in apotheken mogelijk te maken om de toegang te vergemakkelijken.

 

In België begint de griepvaccinatiecampagne op 15 oktober. Er zullen 3,78 miljoen vaccins naar België worden gestuurd, 840.000 meer dan vorig seizoen. En in tegenstelling tot vorig jaar zal er dit keer geen gefaseerde vaccinatiecampagne zijn. De groothandelaars-distributeurs zullen vóór 15 oktober beginnen met de bevoorrading van de apotheken. Ook dit zal gebeuren in golven en volgens de voorbestellingen. Zij zullen zelf contact opnemen met de apothekers om hen in te lichten over de leveringsdata. Het FAGG heeft bevestigd dat apothekers vanaf 1 oktober niet gaan vaccineren maar wel het griepvaccin zullen mogen voorschrijven aan iedereen die dat wenst. Het vaccin wordt grotendeels terugbetaald  (risicogroepen, gezondheidswerkers en 50-plussers). De vergoedingsvoorwaarden van het RIZIV zullen per 1 oktober dienovereenkomstig worden aangepast.

Deze maatregel, die het traject van de patiënt verkort en de vaccinatiegraad verhoogt, zal door het FAGG na de campagne worden geëvalueerd en eventueel worden verlengd in functie van de resultaten.