Hoop op een nieuwe behandeling tegen Covid-19

Afbeelding
z
Een enkele injectie van een nieuwe antivirale behandeling voor Covid-19 in klinische proeven halveerde het risico van ziekenhuisopname bij besmetting, volgens een studie gepubliceerd in het tijdschrift NEJM, waarvan de auteurs hopen dat deze zal leiden tot een nieuw geneesmiddel voor patiënten.

 "Ook al haalt Covid-19 de krantenkoppen niet meer, de ontwikkeling van nieuwe behandelingsmogelijkheden blijft cruciaal, vooral met het oog op nieuwe varianten," aldus Jeffrey Glenn, hoogleraar immunologie aan de Stanford University en co-auteur van de studie.

De behandeling bestaat uit een injectie van een synthetische versie van lambda-interferonen binnen 7 dagen na de eerste symptomen van Covid-19.

Het werd getest in een klinische proef op meer dan 1.900 met Covid besmette volwassenen tussen juni 2021 en februari 2022 in Brazilië en Canada. Ongeveer 85% van de patiënten werd gevaccineerd.

Van de 931 mensen die de behandeling kregen, werden er 25 in het ziekenhuis opgenomen, vergeleken met 57 van de 1.018 mensen die een placebo kregen, een vermindering van 51%, zo bleek uit de studie. De resultaten waren nog beter wanneer de niet-gevaccineerde patiënten werden geïsoleerd.

"Dit is spectaculair," zei Jeffrey Glenn, die het biofarmaceutische bedrijf Eiger heeft opgericht dat de behandeling heeft ontwikkeld.

De behandeling in één keer biedt een praktisch voordeel ten opzichte van het antivirale middel Paxlovid van Pfizer, waarvoor gedurende vijf dagen tientallen pillen nodig zijn, aldus Glenn.

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft niet gereageerd op een spoedaanvraag voor goedkeuring. De resultaten van deze nieuwe studie zouden de regelgevers moeten aanmoedigen om op dit punt vooruitgang te boeken.