Lancering van een nieuwe dienst voor ontwenning tegen slaapmiddelen

Afbeelding
c
Woensdag 1 februari ging de nieuwe dienst voor het afkicken van slaappillen van start. Het doel van deze dienst is patiënten de mogelijkheid te bieden hun gebruik van slaappillen geleidelijk af te bouwen, door middel van vergoede magistrale bereidingen en op doktersvoorschrift. Het succes van deze nieuwe dienst hangt niet alleen af van een goede samenwerking tussen apothekers en artsen, maar ook van de zichtbaarheid ervan.

 

Verschillende studies hebben al de doeltreffendheid bevestigd van een geleidelijke vermindering van de dosering van slaappillen, waardoor vele patiënten aan het einde van een programma van 50 tot 360 dagen volledig van hun medicatie kunnen afzien. Het afbouwschema en de duur ervan worden gekozen door de patiënt en zijn arts. Afhankelijk van de persoonlijke situatie en het gebruik van de patiënt varieert het succespercentage van deze therapeutische aanpak tussen 40 en 70%. Om de kans op succes voor de patiënt te vergroten, is samenwerking tussen de arts en de apotheker essentieel.

« Beide spelen een cruciale rol bij het informeren en voorlichten van patiënten die afhankelijk zijn geworden van slaappillen. Naast de arts, die de patiënt motiveert en een geschikt ontwenningsprogramma voorschrijft, zal de apotheker - als een nabije, toegankelijke "gezondheidscoach" die in direct contact staat met de patiënt - de patiënt actief volgen en begeleiden tijdens het ontwenningsproces», legt Koen Straetmans, voorzitter van het APB, uit.

Deze nieuwe dienst, die de apotheker nog steviger in de eerste lijn verankert, gaat gepaard met een passende vergoeding. Afhankelijk van de gekozen opnameregeling varieert de totale vergoeding tussen 150 en 200 euro. Er wordt een vergoeding aangerekend voor elke afgegeven bereiding. Twee vervolggesprekken (het eerste aan het begin van het programma; het tweede voor de follow-up) kunnen ook in rekening worden gebracht.

 

Alle praktische details van deze dienst zijn te vinden op de website van het APB