Magistrale als alternatief voor Antabuse®

Afbeelding
x
De specialiteit op basis van disulfiram (Antabuse®) wordt niet meer in de handel gebracht wegens de aanwezigheid van onzuiverheden die bij langdurig gebruik mogelijk kankerverwekkend zijn (N-nitrosodiethylamine -NDEA). Dit geneesmiddel werd gebruikt als afschrikmiddel bij de behandeling van alcoholontwenning. De magistrale is een alternatief om de behandeling van patiënten te handhaven.

Disulfiram, dat in de jaren veertig bij toeval werd ontdekt, was lange tijd het eerste en enige beschikbare farmacologische middel voor de behandeling van alcoholverslaving. Disulfiram is een selectieve remmer van acetaldehyde dehydrogenase, die bij inname met alcohol een verhoging van het serumniveau van acetaldehyde veroorzaakt, verantwoordelijk voor het "Antabus®-effect".   

Over het risico van inname van NDEA zegt de website van het FAGG: "Nitrosaminen zijn aanwezig in sommige voedingsmiddelen en waterbronnen, maar zij zouden geen schade mogen veroorzaken wanneer zij in zeer kleine hoeveelheden worden ingenomen. Als nitrosaminen aanwezig zijn in geneesmiddelen, is het risico om kanker te ontwikkelen klein.

Sinds de intrekking van Antabuse is er in België geen andere specialiteit meer verkrijgbaar, maar het zou mogelijk moeten zijn een gelijkwaardig of vergelijkbaar buitenlands geneesmiddel in te voeren. Het zoeken naar buitenlandse equivalenten kan gebeuren via de « equivalenten» -tool van het PhiL (APB-site). Sinds enkele dagen is de grondstof Disulfirame via de groothandel beschikbaar voor alle Belgische apotheken voor de vervaardiging van magistrale bereidingen.