Medicinale cannabis: Conclusies van de Franse studie

Afbeelding
x
Eind maart 2021 ging in Frankrijk een grootschalige experimentele test met medicinale cannabis van start, waarbij enkele duizenden patiënten cannabis in verschillende vormen en concentraties in hun behandeling konden opnemen. De test eindigde op 27 maart, waarbij medicinale cannabis effectief bleek bij alle geteste toepassingen, met zeer weinig ernstige bijwerkingen. De gezondheidsautoriteiten overwegen nu een marktintroductie in 2025.

Ter herinnering: onder toezicht van het Franse agentschap voor geneesmiddelen (ANSM) beoordeelde de proef met medicinale cannabis eerst “de haalbaarheid van het beschikbaar maken van cannabis voor patiënten: voorschrijven door artsen, verstrekking door apothekers, levering van producten en follow-up van patiënten”. De veiligheid en effectiviteit werden ook geanalyseerd in een tweede fase. Apothekers spelen een centrale rol in het onderzoek: ze bestellen en verstrekken cannabis op voorschrift van een daarvoor opgeleide arts en geven advies aan patiënten. Nicolas Authier, voorzitter van de commissie die verantwoordelijk is voor het therapeutische cannabisonderzoek, benadrukte de effectiviteit van geneesmiddelen op basis van CBD/THC bij de geteste indicaties (neuropathische pijn, pijnlijke spasticiteit, palliatieve situaties, geneesmiddelresistente epilepsie en hardnekkige symptomen in de oncologie gerelateerd aan kanker en kankerbehandeling). Rapporten van 2.504 van de bijna 3.000 patiënten die deelnamen aan het onderzoek werden bestudeerd. In het geval van neuropathische pijn, die 54% van de indicaties uitmaakt, merkt Prof. Authier op dat medicinale cannabis heeft geleid tot een aanzienlijke verbetering van de levenskwaliteit van patiënten. Na 12 maanden behandeling daalde het percentage patiënten dat ondraaglijke pijn rapporteerde van 79% naar 29%. Angst en depressie waren ook afgenomen bij respectievelijk 69% en 57% van de patiënten. “Dit is een zeer goed resultaat, aangezien het mensen betreft voor wie geen therapeutisch alternatief beschikbaar was”, aldus Prof. Authier.

Bij pijnlijke spasticiteit, al dan niet gerelateerd aan multiple sclerose, constateert Prof. Authier een “significante tot zeer significante verbetering van de levenskwaliteit bij 40% van de patiënten”. Bij de behandeling van bepaalde therapieresistente epilepsieën, ten slotte, daalde de frequentie van epileptische aanvallen van 36 naar 25 per maand in 6 maanden. Op het gebied van ongewenste bijwerkingen kregen 1.013 patiënten te maken met 1.274 ongewenste bijwerkingen, waaronder 5,8% ernstige ongewenste voorvallen. Er werden slechts 6 gevallen van afhankelijkheid geregistreerd en geen gevallen van verslaving. “Meer dan de helft van de ongewenste bijwerkingen deed zich voor aan het begin van de behandeling, tijdens de titratiefase, wat het belang benadrukt van een grotere waakzaamheid van professionals in de gezondheidszorg,” benadrukt Prof. Authier. 

 

Ref: 

https://ansm.sante.fr/

conferentie georganiseerd door de 'Union des industriels pour la valorisation des extraits de chanvre (UIVEC)'.

--