Melatonine met verlengde afgifte, de behandeling van slapeloosheid bij kinderen en adolescenten met autisme spectrumstoornis

Afbeelding
melatonine
Slapeloosheid is een veel voorkomende klacht (50-70%) bij kinderen en adolescenten met een autisme spectrum stoornis (ASS). Melatonine met verlengde afgifte verbetert effectief het begin, de duur en de consolidatie van de slaap, evenals het externaliserende gedrag overdag bij kinderen en adolescenten met ASS.

Een overzicht van de internationale literatuur stelde een comité van deskundigen in staat de meest overtuigende therapeutische trials te selecteren en zo de verhouding werkzaamheid/aanvaardbaarheid van LP-melatonine bij deze specifieke indicatie te valideren. Het schijnt dat dit geneesmiddel de slaap verbetert door de tijd tot de slaap te verkorten en de duur en de continuïteit ervan te verlengen. Externalisatie van negatief gedrag wordt verminderd, wat resulteert in een betere levenskwaliteit voor kinderen en ouders. De galenische vorm, in dit geval tabletten van 1 mg en 5 mg, zonder smaak of geur wordt goed aanvaard door jonge patiënten die vaak lijden aan zintuiglijke overgevoeligheid. De meest voorkomende bijwerkingen op lange termijn waren gering, zoals vermoeidheid (6,3%), slaperigheid (6,3%) en stemmingswisselingen (4,2%). Langdurig gebruik van het middel heeft geen effect op de groei en ontwikkeling, de puberteit of de body mass index. Stopzetting van het geneesmiddel leidt niet tot ontwenningsverschijnselen. Gezien de bevredigende verhouding tussen werkzaamheid en aanvaardbaarheid, is LP melatonine één van de behandelingen die de gevolgen van slapeloosheid op de lange termijn ontwikkeling van ASS bij kinderen en adolescenten kan verlichten. 

Ref.: Schroder CM et coll. Pediatric prolonged-release melatonin for insomnia in children and adolescents with autism spectrum disorders. Expert Opin Pharmacother 2021 (9 augustus); 1-10.