Mogelijk een nieuwe behandeling voor endometriose

Afbeelding
endométriose
De Europese Endometriose Preventie en Informatie Week maakt mensen bewust van deze chronische gynaecologische aandoening die wereldwijd ongeveer één op de tien menstruerende vrouwen treft. Een nieuwe Britse proef, gepland voor eind 2023, zou (eindelijk) de weg kunnen vrijmaken voor een nieuwe behandeling.

Met meer dan 40 jaar ervaring is orale oestrogeen/progestageen-anticonceptie (O/P) momenteel de referentiebehandeling, bij voorkeur met een minimum aan oestrogeen gecombineerd met een progestageen in plaats van alleen progestagenen. Het gebruik van continue O/P-anticonceptie gedurende drie maanden wordt aanbevolen: "Het aantal onttrekkingsbloedingen moet worden verminderd om de oxidatieve stress te verminderen", legt Dr. Christian Jamin (Parijs) uit. Tussen 20% en 30% van de vrouwen met endometriose hebben last tijdens de week van de stopzetting.

"Implantaten en levonorgestrel-spiraaltjes (Mirena) en dienogest hebben ook indicaties voor endometriose," zegt Dr. Jamin.

"GnRH-agonisten, die verantwoordelijk zijn voor diepgaand hypoestrogenisme en de daarmee gepaard gaande klinische (opvliegers), bot- en metabolische bijwerkingen, moeten worden gereserveerd als laatste redmiddel.

Bij een nieuw Brits onderzoek, gepland voor eind 2023, zullen ongeveer 100 vrouwen in Edinburgh en Londen worden betrokken en zal worden nagegaan of dichlooracetaat de door endometriose veroorzaakte pijn kan helpen verlichten. Toediening van dichlooracetaat vermindert de productie van lactaten, moleculen die normaal gesproken door spieren worden geproduceerd wanneer zij zuurstofgebrek hebben, maar die abnormaal worden geproduceerd door de bekkenwandcellen van vrouwen met endometriose.