Neusspray voor migraine

Afbeelding
spray nasal
Een neusspraybehandeling voor migraine kan positieve effecten hebben op pijn en andere symptomen, volgens een fase 3-studie die is gepubliceerd in de “Lancet Neurology”.

Zavegepant is een calcitonine-gen-gerelateerde peptide (CGRP)-antagonist van de derde generatie met hoge affiniteit. Het is doeltreffend gebleken bij de acute behandeling van migraine" met weinig bijwerkingen, aldus het bedrijf.

De behandeling, die als bijzonderheid heeft dat zij wordt toegediend via een neusspray (10 mg) en niet oraal, werd blind getest tegen een placebo bij enkele honderden patiënten in de Verenigde Staten (1 405 deelnemers in totaal). Het bleek veel doeltreffender te zijn in het verminderen van de pijn en, in mindere mate, van de symptomen die door migrainepatiënten als het meest hinderlijk worden beschouwd (visuele stoornissen, lichtintolerantie, enz.). Dit binnen twee uur na inname van het geneesmiddel. De verlichting treedt op binnen de eerste 15 minuten en houdt minstens 48 uur aan.

"Verdere proeven zijn nodig om te bevestigen dat (zavegepant) veilig is op lange termijn en dat het effectief blijft van de ene aanval op de andere," waarschuwden de onderzoekers. Bovendien werd in dit onderzoek alleen gekeken naar de efficiëntie van de molecule bij het kalmeren van een migraineaanval.

Het geneesmiddel is al ter goedkeuring voorgelegd aan de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten, de FDA. Er loopt echter geen procedure in de Europese Unie.