Nieuwe maatregelen om de risico's van misbruik en afhankelijkheid van opioïden te beperken

Afbeelding
x
Gezien de toename van het aantal gevallen van misbruik en afhankelijkheid van opioïde geneesmiddelen in de afgelopen jaren, heeft de PRAC besloten de boodschappen gericht op het beperken van deze risico's in de SKP’s en bijsluiters van deze geneesmiddelen te versterken.

De afgelopen tien jaar is het gebruik van opioïden in België enorm toegenomen. Ongeveer 10% van de bevolking gebruikt om verschillende redenen minstens één van de volgende drugs: tramadol, tilidine, oxycodon, fentanylpleisters of piritramide. België volgt hiermee een wereldwijde trend. Gezien de vele negatieve effecten van opioïden, vormt deze trend een bedreiging voor de volksgezondheid. De meldingsgraad voor opioïdenmisbruik en -verslaving in de EU is relatief hoog. De PRAC achtte het daarom noodzakelijk om nieuwe risicobeperkende maatregelen te nemen om het bewustzijn en de erkenning van het risico op OUD (Opioid use disorder) te verbeteren.

In de medische praktijk is er consensus over de noodzaak om behandelingsdoelstellingen en een stopplan op te stellen, en om de patiënt voor en tijdens de behandeling voor te lichten over het risico en de tekenen van een opioïdgebruiksstoornis). Een regelmatige herbeoordeling tijdens de behandeling met opioïden is noodzakelijk, die rekening houdt met mogelijke veranderingen in de loop van de tijd in de individuele risico-batenverhouding voor de patiënt.

Daarnaast hebben twee grote observationele onderzoeken uit de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk aangetoond dat een hogere dosis en een langere duur van de behandeling met opioïden gepaard gaan met een verhoogd risico op het ontwikkelen van een opioïdgebruiksstoornis. Om de patiënten en de verzorgers meer te sensibiliseren, is de patiëntenbijsluiter bijgewerkt met de symptomen van een opioïdgebruiksstoornis, op basis van de DSM-5-criteria voor stoornissen in het gebruik van middelen.

Bijgevolg zijn of worden de meeste SKP's en bijsluiters van opioïden aangepast om deze aanbevelingen en waarschuwingen op te nemen. Vanaf maart 2024 zullen pethidine en piritramide alleen nog in ziekenhuizen verkrijgbaar zijn. Deze stoffen zullen dus niet langer verkrijgbaar zijn in voor het publiek toegankelijke apotheken, maar alleen in ziekenhuisapotheken.

 

Meer info : www.fagg.be