Nieuwe start voor ‘GGG diabetes type 2

Afbeelding
x
De ministerraad heeft vorige maand” het starttraject diabetes” goedgekeurd. Mensen met diabetes kunnen elk jaar 4 gratis educatiesessies van 30 minuten volgen, onder meer bij hun apotheker. De zorgverleners die betrokken zijn bij het starttraject, moeten elk jaar 2 uur verplichte navorming over diabetes volgen.

Omdat er nauwelijks gebruikt gemaakt werd van het voortraject, heeft het RIZIV beslist om dit te hervormen naar het starttraject. De doelgroep blijft dezelfde: elke patiënt met diabetes type 2 die een Globaal Medisch Dossier heeft en niet opgenomen is in een diabeteszorgtraject of -conventie. Het starttraject moet worden voorgeschreven door de GMD-houdende arts.

  • 4 educatiesessies (individueel of in groep) door een diabeteseducator, diëtist, kinesitherapeut, verpleegkundige of apotheker. De sessie bij een diabeteseducator is verplicht. Voor de apotheker gaat het om een begeleidingsgesprek met de patiënt over het goed gebruik van zijn geneesmiddelen en de problemen die hij eventueel ervaart met het nemen van zijn medicatie.
  • 2 gratis sessies bij een erkend diëtist (2 x 30 minuten) en podoloog (2 x 45 minuten, bij verhoogd voetrisico).
  • Ook het jaarlijkse preventieve mondonderzoek bij de tandarts wordt binnenkort volledig terugbetaald voor alle mensen met diabetes, ongeacht het zorgtraject dat ze volgen.

Het honorarium voor een individuele educatiesessie in een voortraject diabetes zal op 1 januari 2024 met 6,05 % geïndexeerd worden. Deze dienst wordt volledig terugbetaald voor de patiënt.

Meer info : www.apb.be