Omega-3-suppletie: welk effect op depressie?

Afbeelding
x
Volgens een nieuwe meta-analyse met 67 gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken vermindert omega-3-suppletie niet het risico op het ontwikkelen van een depressie bij niet-depressieve mensen. Het zou echter wel kunnen helpen om depressieve symptomen te verminderen bij patiënten die al aan een depressie lijden.

Studies die zich richten op de mogelijke effecten van omega-3 op depressie volgen elkaar op, maar komen niet overeen, wat leidt tot uiteenlopende conclusies. Een nieuwe meta-analyse van 67 gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken, variërend van een paar weken tot meer dan 6 maanden EPA en/of DHA-suppletie (+ ALA in sommige onderzoeken), is zojuist gepubliceerd in het British Journal of Nutrition. Het omvatte onderzoeken die zowel werden uitgevoerd bij personen die geen depressie hadden (algemene bevolking) als bij personen die aan een depressie leden, en bestudeerde afzonderlijk de effecten van omega-3 op het risico op depressie, de ernst van de depressie en de kans op remissie.

Omega-3-supplementatie vermindert het risico op depressie niet in de algemene bevolking (volgens de meta-analyse van 14 klinische onderzoeken waarbij bijna 33.000 proefpersonen betrokken waren). Aan de andere kant zou het de depressieve symptomen verminderen (volgens 53 gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken waarbij meer dan 10.000 personen betrokken waren), en duidelijker bij personen die aan een depressie lijden. Het niveau van bewijs in verband met deze conclusie wordt als matig beschouwd. De duidelijkste effecten zouden worden waargenomen bij een dagelijkse inname van 1 tot 1,5 g. Ten slotte zou omega-3-suppletie de kans op remissie kunnen verbeteren, maar het niveau van bewijs in verband met dit effect wordt als laag beoordeeld.

Hoewel het bestaan van plausibele mechanismen deze conclusies ondersteunt (rol van omega-3 in de vloeibaarheid van neuronale membranen, in de regulering van ontstekingen, enz.), sluiten de onderzoekers niet uit dat een deel van de waargenomen effecten te wijten kan zijn aan een placebo-effect. 

Ref : Norouziasl R, Zeraattalab-Motlagh S, Jayedi A, Shab-Bidar S. Efficacy and safety of n-3 fatty acids supplementation on depression: a systematic review and dose-response meta-analysis of randomised controlled trials. Br J Nutr. 2023 Sep 20:1-14. doi: 10.1017/S0007114523002052.