Ook bijwerkingen van voedingsmiddelen melden

Afbeelding
x
De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu voert met Nutrivigilantie een toezichtsysteem op voeding in. Dit systeem is vergelijkbaar met geneesmiddelenbewaking, dat betrekking heeft op het opsporen van bijwerkingen van geneesmiddelen. De FOD wil zo de bijwerkingen van 4 soorten voedingsmiddelen beter in kaart brengen. Deze voedingsmiddelen worden niet alleen in ons land steeds meer geconsumeerd, men kan die ook aankopen via het internet.

Het gaat om 4 vier voedingsmiddelen:

  • Voedingssupplementen;
  • Nieuwe voedingsmiddelen. Dit zijn voedingsmiddelen of ingrediënten die vóór 15 mei 1997 nauwelijks in de Europese Unie werden geconsumeerd. 
  • Voedingsmiddelen voor specifieke groepen. Dit zijn voedingsmiddelen die speciaal zijn aangepast aan de behoeften van een bepaalde bevolkgingsgroep, zoals zuigelingenvoeding.
  • Voedingsmiddelen verrijkt met vitaminen of mineralen. Bijvoorbeeld energiedrankjes of ontbijtgranen.

Alle bijwerkingen van deze verschillende voedingsmiddelen kunnen worden gemeld, ongeacht hun aard of ernst.  Bijwerkingen als gevolg van onjuist gebruik van het product kunnen ook worden gemeld.

Net als bij geneesmiddelen kunnen deze bijwerkingen worden gemeld door de consument, alle beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg en de verschillende operatoren die betrokken zijn bij de productketen, van productie tot distributie naar de consument. Operatoren zijn wettelijk verplicht om deze bijwerkingen te melden; andere melders kunnen dit op vrijwillige basis doen.

 

Hoe moeten bijwerkingen worden gemeld?

Via het formulier voor de melding van bijwerkingen : Nutrivigilance (fgov.be)