Ook met vortioxetine seksuele stoornissen en onttrekkingsverschijnselen

Afbeelding
x
Vortioxetine is een antidepressivum met vooral een serotonerge activiteit, wat het verwant maakt met de selectieve serotonine-heropnameremmers (SSRI’s). De belangrijkste ongewenste effecten zijn: gastro-intestinale stoornissen, abnormale dromen, duizeligheid en jeuk.
Er zijn meldingen van onder andere angio-oedeem en urticaria, en bloedingen
en van serotoninesyndroom in associatie met andere serotonerge geneesmiddelen.
Hoewel goed beschreven met antidepressiva, vermeldde de SKP van de specialiteiten op basis van vortioxetine tot voor kort niet het risico van seksuele stoornissen (behalve bij dagelijkse doses van 20 mg, de maximale dosis) of van onttrekkingsverschijnselen bij stoppen.

Na herbeoordeling van de beschikbare gegevens door het Europese geneesmiddelenbewakingscomité PRAC zijn de SKP en bijsluiter van de specialiteiten op basis van vortioxetine recent bijgewerkt, met vermelding van het risico op seksuele stoornissen, inclusief bij doses lager dan 20 mg, en het risico op onttrekkingsverschijnselen.

Ter herinnering: in een eerdere beoordeling door het geneesmiddelenbewakingscomité (PRAC) van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) werd geconcludeerd dat selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI's: citalopram, escitalopram, fluvoxamine, fluoxetine, paroxetine, sertraline) en serotonine- en noradrenalineheropnameremmers (SNRI's: duloxetine, venlafaxine) patiënten blootstellen aan seksuele problemen die lang kunnen aanhouden, zelfs nadat het antidepressivum is gestopt. De meest gerapporteerde seksuele problemen zijn erectiestoornissen, verlies van libido, hypoesthesie van het genitale gebied, anorgasmie en emotionele afstomping.

 

Om ongewenste bijwerkingen te melden : https://www.afmps.be/fr/effet_indesirable

 

Ref : https://www.ema.europa.eu/en/documents/prac-recommendation/prac-recommendations-signals-adopted-13-16-may-2019-prac-meeting_en.pdf