Overgewicht en obesitas bij kinderen: de voordelen van motiverende gespreksvoering

Afbeelding
x
Een Frans onderzoeksteam heeft een literatuuronderzoek uitgevoerd naar de efficiëntie van een motiverende gespreksvoering bij kinderen en adolescenten met overgewicht en obesitas. Een motiverende gespreksvoering is een communicatiemethode die wordt gebruikt door professionelen in de gezondheidszorg, waarbij de patiënt die geholpen moet worden centraal staat, met als doel de intrinsieke motivatie van de patiënt om te veranderen, te vergroten.

Zesentwintig gerandomiseerde onderzoeken met een duur van 2 weken tot 2 jaar werden opgenomen in dit overzicht. Opgemerkt moet worden dat de motiverende gespreksvoering werd uitgevoerd in gezondheidsinstellingen of scholen, voornamelijk door artsen, maar ook door psychologen, verpleegkundigen, diëtisten en sportprofessionals.

Het blijkt dat 81% van de onderzochte studies de gunstige effecten van motiverende gespreksvoering op kinderen en adolescenten met overgewicht of obesitas benadrukte. Wanneer we dieper ingaan op deze resultaten, lezen wij het volgende:

·       71% van de studies die ten minste één gedragscriterium onderzochten, toonden aan dat motiverende gespreksvoering nuttig is. Ze tonen gunstige veranderingen aan in ofwel het voedingsgedrag (consumptie van suikerhoudende producten, vette producten, groenten of fruit), ofwel het gedrag in verband met lichaamsbeweging (beoefenen van een sport, tijd doorgebracht voor beeldschermen), ofwel het gedrag in verband met motivatie om te veranderen. Deze effecten kunnen snel worden waargenomen, zelfs in de kortste studies.

·       63% van de geïncludeerde onderzoeken toonden gunstige effecten op antropometrische parameters. Het is de verandering in Body Mass Index (in absolute waarde, percentiel of z-score) die het vaakst wordt geëvalueerd. De auteurs wijzen erop dat de duur van de onderzoeken soms te kort is om veranderingen in dit type parameter te kunnen waarnemen.

·       71% van de onderzoeken die psychosociale criteria onderzochten, rapporteerden ook de waarde van motiverende gespreksvoering in het verbeteren van de kwaliteit van leven, gevoelens van zelfeffectiviteit en het verminderen van depressiescores.

De auteurs benadrukken het belang van de aanwezigheid van ouders tijdens de interviews in het geval van kinderen, terwijl in het geval van adolescenten ouderbetrokkenheid buiten de interviews meer aangewezen lijkt. Concluderend laat dit literatuuroverzicht zien dat motiverende gespreksvoering nuttig kan zijn voor zowel kinderen als adolescenten met overgewicht en obesitas.

 

Ref : LUTAUD, R. MITILIAN, E. FORTE, J. « et col. » Motivational interviewing for the management of child and adolescent obesity: a systematic literature review. BJGP Open, 2023, doi: 10.3399/BJGPO.2022.0145.

--