Roken: wereldwijde daling, Europa krijgt echter slechte punten!

Afbeelding
roken
Uit het laatste verslag van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt een verbetering in de strijd tegen het roken. In 2020 waren er 1,30 miljard rokers in de wereld, tegenover 1,32 miljard in 2015, en de WHO voorspelt 1,27 miljard in 2025 als de trend doorzet. Een daling met 20 miljoen rokers lijkt op het eerste gezicht misschien bescheiden, maar in combinatie met de toename van de wereldbevolking zal dit resulteren in een aanzienlijke daling van de prevalentie van roken wereldwijd.

Zo'n 60 landen (bijna 41% van de wereldbevolking) zijn op weg om het aantal rokers in 2025 met 30% te verminderen ten opzichte van 2010. De Afrikaanse en Zuidoost-Aziatische regio's hebben zich aangesloten bij Noord- en Zuid-Amerika, de enige regio in deze situatie in 2015. Miljoenen levens zijn gered door een doeltreffend en voor het publiek begrijpelijk beleid ter bestrijding van tabaksgebruik", aldus de auteurs van het verslag, die "een belangrijke prestatie in de strijd tegen de tabaksepidemie" vieren.

De Europese regio presteert slecht, maar met grote heterogeniteit tussen de landen, vooral bij bepaalde sleutelpopulaties. Zo rookt 18% van de Europese vrouwen, een hoger percentage dan waar ook ter wereld. Bovendien is Europa de enige WHO-regio die niet op weg is om het aantal rokende vrouwen tegen 2025 met 30% te verminderen.

Voor Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO, "hebben we nog een lange weg te gaan, en de tabaksfabrikanten zullen elke mogelijke truc gebruiken om de enorme winsten die zij maken met de verkoop van hun dodelijke goederen te blijven verdedigen.”

De WHO geeft in detail aan welke goedkope middelen regeringen tot hun beschikking hebben om het stoppen met roken te bevorderen: het opzetten van korte consulten en telefonische stoplijnen. Er zij aan herinnerd dat landen de tabaksepidemie ook doeltreffend kunnen bestrijden door reclame en sponsoring te verbieden en door de belastingen op deze producten te verhogen. "Al deze maatregelen zijn uiterst kosteneffectief en leveren een aanzienlijk rendement op", benadrukt de WHO.