Slechts 15% van de vrouwen in de menopauze krijgt een efficiënte behandeling

Afbeelding
x
Een recent onderzoek benadrukt de inadequate behandeling van de menopauze, waarbij slechts 15% van de vrouwen een effectieve behandeling krijgt, zelfs in rijke landen.

Dit onderzoek benadrukt een van de complexe aspecten van de menopauze: individuele verschillen. Symptomen kunnen op verschillende leeftijden verschijnen, soms al ver voor het vijftigste levensjaar, waardoor het moeilijk is om de exacte periode te voorspellen wanneer de menopauze een impact zal hebben op het leven van een vrouw. Bovendien heeft de menopauze niet alleen een duidelijke impact op het welzijn van vrouwen. De auteurs van de studie verwijzen naar de "stille gevolgen" van verminderde oestrogeen- en progesteronniveaus, zoals osteoporose, verhoogde breekbaarheid van de botten die kan leiden tot ernstige botbreuken. Ook de bloedvaten worden aangetast, met een verhoogd risico op hartinfarcten en beroertes.

Volgens deze internationale studieworden, zelfs in rijke landen, slechts 15% van de vrouwen die last hebben van overgangsverschijnselen effectief behandeld. En toch hebben ze acht van de tien keer last van opvliegers die de slaap en het dagelijks leven extreem verstoren.

Om deze uitdagingen aan te gaan, benadrukt de studie de dringende noodzaak om systematische gepersonaliseerde gezondheidscontroles in te voeren voor alle vrouwen rond de leeftijd van de menopauze, zelfs als ze geen duidelijke symptomen hebben.

Bij significante symptomen en zonder contra-indicaties is de belangrijkste oplossing het vervangen van deze afnemende hormonen.

 

 

1.       "Menopause—Biology, consequences, supportive care, and therapeutic options"cell.com06 September 2023.