Start van de 25e Euromelanoma-campagne

Afbeelding
x
Euromelanoma is een preventiecampagne die tot doel heeft het publiek te informeren over de risico's van de zon en hen aan te moedigen snel te reageren op verdachte huidletsels. Het project, dat in 1999 van start ging, is nu de grootste preventiecampagne in 33 landen. Iedereen die huidkanker heeft gehad, loopt een groter risico op herhaling. De bewustwordingscampagne voor deze 25e editie, “Live & Learn + Learn to Live”, richt zich op de behoefte aan fysieke en psychologische ondersteuning na de diagnose.

Ongeveer 12% van de Belgen die getroffen zijn door huidkanker zijn vatbaar voor een recidief, legt het Europees netwerk uit. Depressie en angst komen dus vaak voor bij melanoompatiënten, zelfs na behandeling. Onvoldoende steun en de angst voor een recidief zijn dan ook de factoren die de grootste impact hebben op de gezondheid en levenskwaliteit van patiënten», volgens Thomas Maselis, dermatoloog en voorzitter van Euromelanoma België. “Met deze campagne willen we patiënten aanmoedigen om waakzaam te zijn en een bevredigend, gezond leven te leiden, maar we willen hen er ook aan herinneren dat er psychologische steun voor hen beschikbaar is,” benadrukte Thomas Maselis. “Ook al zijn basaalcelcarcinomen en plaveiselcelcarcinomen bijvoorbeeld gemakkelijk te genezen, we mogen de impact van een ‘kanker’-diagnose, die mensen nooit onberoerd laat, niet onderschatten” vervolgde de dermatoloog. 

Dit jaar hebben dermatologen voor het eerst in de geschiedenis van Euromelanoom een oproep gedaan aan verenigingen van specifieke professionals die door hun werk vaak in contact komen met de huid. Via sociale netwerken zullen fysiotherapeuten, thuisverpleegkundigen, verloskundigen, schoonheidsspecialisten, kappers, pedicures, tatoeëerders, masseurs, enz. ook worden gewezen op de noodzaak om verdachte plekjes op te sporen en advies te geven over hoe de huid te beschermen. « Het doel is niet om een diagnose te stellen, maar om ervoor te zorgen dat ze alert zijn op verdachte plekjes en de persoon in kwestie kunnen doorverwijzen naar hun huisarts»

 

Huidkanker, goed voor 40% tot 50% van alle gediagnosticeerde kankers, is de meest voorkomende vorm van kanker in het land. Het is ook de snelst groeiende vorm van de ziekte. In 2004 registreerde de Stichting Kankerregistratie ongeveer 11.000 nieuwe gevallen van huidkanker in België, een cijfer dat tegen 2024 tot 50.000 zou stijgen. “Dat is een stijging van 500% in 20 jaar”, waarschuwde Thomas Maselis, die ons herinnerde aan het belang van regelmatige huidcontroles.

 

Meer info: www.euromelanoma.eu