Studie vindt verband tussen vitamine D-niveaus en overleving bij melanoom

Afbeelding
vitamine d
Vitamine D-tekort wordt in verband gebracht met een significant slechtere algehele overleving (OS) bij melanoompatiënten, volgens een studie die werd gepresenteerd op het 31e congres van de European Academy of Dermatology and Venereology.

De 5-jaars OS was 90% wanneer de serum vitamine D-spiegels boven een drempel van 10 ng/ml lagen, maar de OS daalde tot 84% wanneer de vitamine D-spiegels onder deze drempel lagen. Met name het verschil in OS tussen degenen met een vitamine D-gehalte boven en onder de drempelwaarde nam in de loop van de tijd toe.

Deze studie versterkt het bestaande bewijs dat "vitamine D-niveaus een belangrijke en onafhankelijke rol kunnen spelen bij de overlevingskansen van patiënten", aldus onderzoeker Dr. Inés Gracia-Darder van het Hospital Universitari Son Espases, Mallorca, Spanje. De ViDMe-studie is een gerandomiseerd, dubbelblind onderzoek in verschillende centra, waarbij patiënten gedurende ten minste één jaar eenmaal per maand een hooggedoseerd vitamine D-supplement of een orale placebo krijgen. Ongeveer 430 patiënten met een eerste cutaan kwaadaardig melanoom werden opgenomen in de studie, die in december 2012 begon.

De onderzoekers hopen dat de resultaten van deze studie zullen aantonen dat suppletie een beschermend effect heeft op het risico van herval en dat er een correlatie bestaat tussen het vitamine D-gehalte in het bloed en de immunoreactiviteit van de vitamine D-receptor in de tumor.

 

Ref: Gracia-Darder I. Congress of the European Academy of Dermatology and Venereology. Poster Presentation P0762. Presented on 7 September 2022.