Tijgermuggen in heel Frankrijk

Afbeelding
x
Als gevolg van de toenemende globalisering en klimaatverandering verspreiden exotische muggen zoals de tijgermug (Aedes albopictus) zich over Europa. De tijgermug is nu in heel Frankrijk gevestigd. Het regionale gezondheidsagentschap van Normandië (ARS) heeft de aanwezigheid van de tijgermug (Aedes albopictus) bevestigd in Seine-Maritime, de laatste regio van het Franse vasteland die tot nu toe gespaard is gebleven. Met de komst van de lente volgt hier een herinnering aan de te nemen voorzorgen.

De vector van virussen (dengue, Zika, chikungunya) is nu gevestigd in elke regio van het Franse vasteland. De tijgermug heeft zich dus versneld verspreid over Frankrijk. Momenteel is deze mug (nog) niet aanwezig in België. Vroegtijdige opsporing van deze mug zal het mogelijk maken om zijn vestiging te vertragen en zo het ontstaan van epidemische uitbraken van door muggen overgedragen ziekten te voorkomen. Het doel van het MEMO+ project is om de introductie van exotische Aedes muggen te monitoren. Het project wordt uitgevoerd door een consortium tussen het Instituut voor Tropische Geneeskunde van Antwerpen (ITM) en Sciensano. Het ITM monitort actief muggen op verschillende plaatsen van binnenkomst. Sciensano ontwikkelt en coördineert een citizen science website(link is external) https://muggensurveillance.be/ waarop burgers de aanwezigheid van muggen kunnen melden door hun foto's te uploaden naar een website. De foto wordt dan geanalyseerd om te bepalen of het een tijgermug is of niet.

Er zijn nog enkele eenvoudige preventieve maatregelen die je kunt nemen om de verspreiding van muggen tegen te gaan: "Verwijder alle plaatsen en voorwerpen die stilstaand water kunnen bevatten," legt Nicolas Dauby, een specialist op het gebied van infectieziekten, uit. Als de reservoirs niet kunnen worden geleegd, moet de toegang tot het water worden geëlimineerd door bijvoorbeeld muskietennetten op regenwaterreservoirs te plaatsen, zand in bloemenbakken te doen en goten en afvoeren schoon te maken. Deze praktijken zijn essentieel om de ontwikkeling van dit insect te voorkomen of te vertragen".

Reizigers naar gebieden waar gevallen van knokkelkoorts, Zika of chikungunya zijn gemeld, wordt geadviseerd om zichzelf te beschermen tegen muggenbeten (insectwerende middelen, lange kleding, muskietennetten, enz.) tijdens hun reis en bij terugkeer, en een arts te raadplegen als er symptomen optreden die op de ziekte wijzen (gewrichts-/spierpijn, hoofdpijn, huiduitslag met of zonder koorts, bindvliesontsteking) 10 dagen na de datum van terugkeer. 

 

 

 

Meld een tijgermug via www.MuggenSurveillance.be(externe link) of via de mobiele applicatie (beschikbaar voor Android(externe link)  en Apple(externe link)).