Triptan: voorzichtigheid bij patiënten met cardiovasculair risico

Afbeelding
x
Triptan en ischemisch risico gaan bij bepaalde patiënten niet goed samen. Het starten van een triptan is geassocieerd met een hoger risico op ischemische beroerte en myocardinfarct, vooral bij oudere personen met vasculaire risicofactoren. Bij andere patiënten met een laag cardiovasculair risico is dit risico op een ernstig voorval uitzonderlijk. Een Deens onderzoek gepubliceerd in JAMA Neurology geeft meer informatie.

Triptanen zijn gecontra-indiceerd bij patiënten met ischemische hartziekte of een voorgeschiedenis van myocardinfarct, en voorzichtigheid is geboden bij het voorschrijven van deze geneesmiddelen aan patiënten met vasculaire risicofactoren. In de praktijk kunnen observationele onderzoeken deze risico's niet bevestigen door toediening van deze medicijnen aan mensen met een laag cardiovasculair risico, en het blijft moeilijk om te weten of het belangrijk is om triptanbehandeling te vermijden bij patiënten met een hoger risico. De Deense onderzoekers vergeleken de blootstelling aan triptan in de twee weken voorafgaand aan het ischemisch voorval met vier andere referentieperioden van twee weken. In totaal kregen 429.612 mensen (mediaan 38 jaar; 75% vrouwen) een eerste voorschrift voor een triptan tijdens de onderzoeksperiode. Van hen had 0,003% een myocardinfarct op het moment van dit eerste voorschrift, 0,004% had een ischemische beroerte en 35 0,008% had een beroerte van ongespecificeerde oorsprong.

De betrokken patiënten hadden een mediane leeftijd van ongeveer 60 jaar en vertoonden een hoog-risico cardiovasculair profiel. De resultaten van deze cross-overstudie suggereren dat het starten van een triptan geassocieerd was met een hoger risico op ischemische beroerte en myocardinfarct. Voor individuele patiënten met een laag cardiovasculair basisrisico was het risico op ischemische voorvallen na het starten met triptan zeer laag.

Ref:
Christian Lund Petersen et al. Risk of Stroke and Myocardial Infarction Among Initiators of Triptans. JAMA Neurol. February 5, 2024