U kunt nu uw immuniteit laten testen!

Afbeelding
immunité
De serologische testen kunnen nu in België worden uitgevoerd. Dit bloedanalyse gebeurt op voorschrijving van een arts. Het is belangrijk in de lopende lockdownexit omdat ze kunnen detecteren of de patiënt antilichamen tegen het virus heeft ontwikkeld en om de collectieve immuniteit te evalueren.

Mensen, die ernstige vormen van de ziekte ontwikkelen gaan binnen de 15 dagen na het opduiken van de symptomen, antilichamen ontwikkelen. Volgens een studie van het Pasteur Instituut en het Universitair Ziekenhuis van Straatsburg, is het nu bekend dat een "zeer grote meerderheid" van de patiënten met een lichte vorm van Covid-19, antilichamen ontwikkelen die hen vervolgens "voor enkele weken" tegen de ziekte kunnen immuniseren.

Deze resultaten zijn "bemoedigend" omdat er weinig bekend is over de mechanismen van de immuniteit voor het nieuwe coronavirus, vooral bij mensen met lichte vormen van de ziekte.

Serologische testen worden vergoed voor bepaalde doelgroepen (patiënten, al dan niet gehospitaliseerd, voor wie de algemene diagnose niet duidelijk is, gezondheidswerkers, werknemers in ziekenhuizen, in klinische laboratoria of gemeenschappen met een hoog besmettingsrisico).

De andere patiënten die hun serologische status willen kennen, gaan contact moeten opnemen met hun arts en moeten betalen zonder tussenkomst van het RIZIV (ongeveer 10 euro). De verkoop van de zelftest is in België verboden.

In Frankrijk zal de TROD Covid-19, na weken discussie, binnen enkele dagen in de apotheek te vinden zijn.