"Uw slechte gewoonten verouderen uw hart”

Afbeelding
x
Elk jaar sterven meer dan 27.000 mensen aan hart- en vaatziekten. Volgens een recente Amerikaanse studie kan het aannemen van gezonde gewoontes je leven met 24 jaar verlengen. Een gezonde levensstijl is wat de Belgische Cardiologische liga promoot in het kader van de week van het hart, die loopt van 25 september tot 1 oktober.

Een recent Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat 40-jarigen die acht 'gezonde' levensgewoonten aannemen, kunnen verwachten tot 24 jaar langer te leven voor mannen en 21 jaar langer voor vrouwen dan degenen met slechte gewoonten. Hiervan zijn een zittende levensstijl en roken het gevaarlijkst, omdat ze het risico op overlijden met 30% tot 45% verhogen. Een onevenwichtig dieet speelt ook een grote rol, met een toename van 20% van het risico op overlijden. Vanaf 40 jaar is het ook raadzaam om risicofactoren zoals bloeddruk en cholesterolgehalte goed in de gaten te houden. Het is essentieel om deze waarden op een gezond niveau te houden om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen en je levensverwachting te verhogen.

Dit jaar vestigt de Hartweek de aandacht op het verband tussen hart- en vaatziekten en slechte gewoonten. Vanaf maandag 25 september kunnen uw patiënten de website van de website van de Belgische Cardiologische Liga bezoeken om meer te weten te komen over de campagne. Door een tiental vragen te beantwoorden, kunnen ze hun hartleeftijd berekenen en zien of die overeenkomt met hun echte leeftijd. Er wordt hen bijvoorbeeld gevraagd: Hoe vaak eet u gefrituurd of vet voedsel? Hoeveel dagen per week doet u minstens 30 minuten aan matige lichaamsbeweging? Rookt u? En drinkt u veel alcohol?