Vaccinatie tegen dengue: aanbeveling HGR

Afbeelding
x
Dengue komt vaak voor bij Belgische reizigers, maar gevallen van ernstige dengue, ziekenhuisopname of overlijden als gevolg van dengue zijn zeldzaam. Alle gevallen van dengue zijn importgevallen. Er heeft zich tot nu toe geen lokale overdracht voorgedaan. De meeste gevallen van dengue doen zich voor bij reizigers die een lange tijd (> 4 weken) reizen en terugkeren uit Zuidoost-Azië of Latijns-Amerika. - In Azië komt DENV-3 vaak voor. Het HGR heeft nieuwe aanbevelingen voor vaccinatie gedaan.

Dengue is een door muggen overgedragen virusziekte die zich de laatste jaren snel heeft verspreid. Het dengue-virus wordt overgedragen door vrouwelijke muggen die hoofdzakelijk behoren tot de Aedes aegypti-soort en in mindere mate tot de Ae. Albopictus-soort. Deze muggen zijn ook vectoren van het chikungunya-, gele koorts- en Zika-virus. Dengue is wijdverspreid in de tropen, met lokale variaties in risico die worden beïnvloed door klimaatparameters en sociale en omgevingsfactoren (WHO, 2022). Dengue wordt veroorzaakt door een virus van de familie Flaviviridae. Er zijn vier verschillende maar nauw verwante serotypes van het virus dat dengue veroorzaakt (DENV-1, DENV-2, DENV-3 en DENV-4). Aangenomen wordt dat genezing van de infectie levenslange immuniteit tegen dit serotype verleent. Kruisimmuniteit tegen andere serotypes na genezing is echter slechts gedeeltelijk en tijdelijk. Latere infecties (secundaire infectie) met andere serotypes verhogen het risico op het ontwikkelen van ernstige dengue (WHO, 2022). Het virus veroorzaakt een breed scala aan ziekten. Het kan variëren van subklinische ziekte (mensen weten misschien niet eens dat ze besmet zijn) tot ernstige griepachtige symptomen bij besmette mensen. Hoewel het minder vaak voorkomt, ontwikkelen sommige mensen ernstige dengue met overvloedige bloedingen, orgaan falen en/of plasmaverlies. Ernstige dengue gaat gepaard met een hoger risico op overlijden als het niet op de juiste manier wordt behandeld. De Hoge Gezondheidsraad (HGR) beveelt denguevaccinatie met Qdenga® aan voor mensen die een verblijf van meer dan 4 weken plannen, lange termijn reizigers (> 4 weken2) of frequente reizigers van 4 jaar en ouder die aan alle 3 onderstaande criteria voldoen:

1. Dengue hebben gehad (op basis van de voorgeschiedenis of laboratoriumbevestiging3)

2. Reizen naar een dengue-endemisch gebied, zie kaart https://www.healthmap.org/dengue/en/ 

3. De twee startdoses voor het vertrek krijgen Qdenga® moet worden gegeven onder een dosis van 0,5 ml als onderdeel van een startschema met twee doses (0 en 3 maanden).

De noodzaak van een boosterdosis is nog niet vastgesteld, maar wordt onderzocht. Ref: https://www.health.belgium.be/nl/advies-9739-vaccinatie-tegen-dengue