Vaccinatie tegen herpes zoster

Afbeelding
Hoge Raad
De Hoge Raad heeft nieuwe aanbevelingen gepubliceerd voor vaccinatie tegen herpes zoster. Het HGR beveelt vaccinatie tegen herpes zoster (gordelroos) aan met een recombinant, niet-levend, geaddjuvanteerd sub unit-herpes zoster-vaccin (2-doseschema).

Het varicella-zoster-virus (VZV) veroorzaakt twee verschillende klinische syndromen. Primaire infectie met VZV veroorzaakt waterpokken, een besmettelijke huidziekte die vaak voorkomt bij kinderen. Op de Belgische markt zijn verschillende vaccinformuleringen beschikbaar (monovalent en samengesteld) tegen primaire VZV-infectie. VZV kan na enkele decennia reactiveren en herpes zoster (HZ, gordelroos of ring van vuur) veroorzaken. Deze pijnlijke plaatselijke of gegeneraliseerde huidaandoening treft vooral oudere mensen. Ongeveer een derde van de bevolking zal een episode van herpes zoster doormaken. Postherpetische neuralgie (PHN) is een complicatie van herpes zoster die maanden of zelfs jaren chronische pijn kan veroorzaken en met de leeftijd toeneemt. Momenteel zijn een levend verzwakt herpes zoster-vaccin, Zostavax® (MSD), en een recombinant, niet-levend, gejuvant subunit-vaccin tegen ZH, Shingrix® (GSK), in België geregistreerd. Het HGR beveelt vaccinatie tegen herpes zoster (gordelroos) aan met een recombinant, niet-levend, geaddjuvanteerd sub unit-herpes zoster-vaccin (2-doseschema) voor:

- Immunocompetente volwassenen van ≥ 60 jaar.

- Immuungecompromitteerde patiënten, met inbegrip van patiënten die een immunosuppressieve therapie ondergaan van ≥ 16 jaar en ook patiënten die een anti-JAK-therapie ondergaan.

De immunogeniciteit en veiligheid van gelijktijdige toediening van RZV en andere vaccins zijn geëvalueerd, waaronder difterie-, tetanus-, gereduceerd-antigeen-pertussisvaccin (Tdap), influenza, 13-valent pneumokokkenconjugaatvaccin (PCV13) en 23-valent polysaccharidenpneumokokkenvaccin (PPSV23) bij volwassenen van 50 jaar of ouder. Niet-inferioriteit van gelijktijdige toediening werd voor alle vaccins aangetoond. Het veiligheidsprofiel was in alle studies