Verlenging van vaccinaties in apotheken

Afbeelding
x
Eind december verscheen in het Belgisch Staatsblad een nieuw Koninklijk Besluit dat apothekers toelaat om tot eind 2024 griepvaccinaties te verstrekken in de apotheek. Terwijl de circulatie van het coronavirus in ons land intens blijft, komt het griepvirus nog niet al te veel voor. Het is dus nog niet te laat om je te laten vaccineren! Sinds de herfst van 2023 zijn er bijna 290.000 griepvaccins en meer dan 630.000 vaccins tegen COVID-19 verstrekt in apotheken.

Het is duidelijk dat gratis vaccinatie in de apotheek goed is ontvangen door onze medeburgers:

  • Sinds september 2023 werden 636.810 COVID-19 vaccins toegediend in de Belgische apotheken.1
  • Sinds het begin van de seizoensgriepvaccinatie werden ook 288.562 griepvaccins toegediend in de Belgische apotheken.
  • Meer dan 70% van de in de apotheek gevaccineerde patiënten is ouder dan 60 jaar.
  • Mensen die zich tegen griep willen laten vaccineren, kunnen terecht in meer dan 65% van de Belgische apotheken (en ongeveer 60% voor COVID-19).

 

Volgens het advies van de Risk Management Group (RMG) staat ons land momenteel in code geel voor infecties van de luchtwegen. De aanbevolen maatregelen voor de algemene bevolking blijven daarom naleving van de basishygiëneregels en vaccinatie tegen COVID-19 en griep, vooral voor mensen die risico lopen. Wij herinneren eraan dat het POPVAX-systeem een waardevol hulpmiddel is om mensen bewust te maken van zowel COVID als griep. 

"Veel patiënten willen gevaccineerd worden bij hun apotheker, iets wat veel andere landen al langer doen. Deze verlenging, tot eind 2024, van de griepvaccinatie door apothekers - die een nieuwe belangrijke stap betekent in de evolutie van ons beroep - is een logische uitbreiding van ons engagement tegenover het publiek en de volksgezondheid," merkt Koen Straetmans op.