Voor de VN is het einde van hiv mogelijk in 2030

Afbeelding
x
Twintig jaar geleden leek de wereldwijde aidspandemie onstuitbaar. Elk jaar kregen meer dan 2,5 miljoen mensen hiv en aids eiste 2 miljoen slachtoffers per jaar. In sommige delen van zuidelijk Afrika vernietigde aids de decennialange toename van de levensverwachting. Er waren doeltreffende behandelingen ontwikkeld, maar die waren alleen beschikbaar tegen onbetaalbare prijzen, waardoor het gebruik ervan beperkt bleef tot een paar bevoorrechten. Vandaag de dag, met 1,3 miljoen nieuwe hiv-besmettingen in 2023, een daling van 59% ten opzichte van de piek in 1995, is de progressie van de ziekte het laagst sinds tientallen jaren. Voor UNAIDS, het VN-agentschap, is het mogelijk om tegen 2030 een einde te maken aan hiv.

In 2022 leven wereldwijd ongeveer 39 miljoen mensen met hiv en zijn 630.000 mensen overleden aan infecties van opportunistische ziekten. Indrukwekkende cijfers op het eerste gezicht, maar zeer bemoedigend voor UNAIDS, die in haar rapport stelt dat 29,8 miljoen mensen met de ziekte nu toegang hebben tot antiretrovirale therapie. Dit is 4 keer meer dan 13 jaar geleden.

Bovendien zal, dankzij investeringen in de strijd tegen pediatrische aids, 82% van de zwangere vrouwen en/of vrouwen die borstvoeding geven met hiv wereldwijd toegang hebben tot antiretrovirale behandeling in 2022, vergeleken met 46% in 2010. Deze inspanningen hebben geleid tot een daling van het aantal nieuwe hiv-besmettingen onder kinderen met 58% tussen 2010 en 2022, het laagste niveau sinds de jaren tachtig.

Hoewel hiv nog lang niet is uitgeroeid, laat de routekaart in het nieuwe UNAIDS-rapport "zien dat succes mogelijk is in dit decennium", aldus Winnie Byanyima, uitvoerend directeur van de organisatie. "De informatie en cijfers in dit rapport laten niet zien dat wij, de mensheid, al op de goede weg zijn, maar ze vertellen ons wel dat we dat kunnen zijn. De weg vooruit is duidelijk", zei ze.

De weg voorwaarts is die van de "95-95-95"-doelen. Deze houden in dat 95% van de mensen met hiv hun serostatus kennen, dat 95% van hen levensreddende antiretrovirale behandeling krijgt en dat 95% van de mensen die behandeld worden een ondetecteerbare virusbelasting hebben.

Deze doelen zijn bereikt voor Botswana, Eswatini, Rwanda, de Verenigde Republiek Tanzania en Zimbabwe. 16 andere landen, waaronder 8 in Afrika ten zuiden van de Sahara (de regio waar 65% van de hiv-positieve mensen woont), zijn ook dicht bij het bereiken van deze doelen. Bovendien zijn in Oostelijk en Zuidelijk Afrika de nieuwe hiv-infecties sinds 2010 met 57% gedaald.

Alles is nog niet perfect. UNAIDS merkt bijvoorbeeld op dat de financiering voor de strijd tegen hiv in 2022 is gedaald tot hetzelfde niveau als in 2013, zowel voor nationale als internationale bronnen.