Vooruitgang in de kennis van het microbioom van de huid

Afbeelding
x
Acne vulgaris is een van de meest voorkomende huidproblemen ter wereld en treft 80% van de tieners en 40% van de volwassenen. Het is de 7e meest voorkomende aandoening ter wereld en de belangrijkste reden om een afspraak te maken bij een dermatoloog. Het heeft een negatieve invloed op het zelfvertrouwen en de geestelijke gezondheid van patiënten.

35,5% van hen vermijdt om in het openbaar gezien te worden en 43,2% geeft toe dat hun acnelittekens een negatieve invloed hebben gehad op hun relaties. In de afgelopen tien jaar hebben wetenschappelijke publicaties zich gericht op C. Acnes, de bacterie die verantwoordelijk is voor de ernst en verspreiding van acne in het algemeen. 

De cosmetica-industrie en wetenschappers zijn zich er goed van bewust dat de huidmicrobiota een cruciale rol speelt in de barrière- en immuunfunctie tegen ziekteverwekkers. De cutane microbiota bevat 100 miljard bacteriën, verdeeld in 4 grote fyla, ongeacht de anatomische locatie: actinobacteriën (waarvan meer dan de helft corynebacteriën en cutibacterium acnes); firmicutes (waaronder staphylococcus aureus); proteobacteriën (enterobacteriën); en bacteroideten (anaerobe bacillen). Op het gebied van de huid is acne een van de meest bestudeerde microbiomen.  Onlangs hebben nieuwe genoomtechnologieën het mogelijk gemaakt om dit huidmicrobioom diepgaander te bestuderen: in de subgroepen en subtypen van C. Acnes, bekend als fylotypen. Recente wetenschappelijke ontdekkingen hebben aangetoond dat het IA1 fylotype van C. Acnes zeer dominant is in acnegevoelige huid, wat leidt tot een onevenwicht in het microbioom en een proliferatie van puistjes. Het is ontstekingsgevoeliger dan de andere types en voedt zich met talg. Er is een verlies aan biodiversiteit ten gunste van deze bacterie. Ook malasezzia komt soms voor.  Gesteund en geïnspireerd door deze baanbrekende wetenschap, hebben de laboratoria van La Roche Posay geïnnoveerd door het fylobioom te formuleren. Een innovatief dermocosmetisch ingrediënt dat de groei van het fylotype C. Acnes IA1 om het evenwicht van de acnegevoelige huid te herstellen.