Waarom het aantal gevallen van kinkhoest in Europa explodeert

Afbeelding
x
Het ECDC maakt zich zorgen over de verspreiding van ziekten die door vaccinatie kunnen worden voorkomen. Het aantal gevallen van mazelen en kinkhoest stijgt in de Europese Unie. In de landen van de Europese Unie en de Europese Economische Ruimte zijn in 2023 en tot april 2024 bijna 60.000 gevallen van kinkhoest gemeld. Dit zijn tien keer meer gevallen dan in 2022 en 2021, meldde het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) woensdag.

Het aantal gevallen van mazelen en kinkhoest begon in 2023 te stijgen en deze trend heeft zich sindsdien in verschillende EU-lidstaten voortgezet. Tussen maart 2023 en eind februari 2024 werden ten minste 5.770 gevallen van mazelen geregistreerd, waarvan ten minste 5 met dodelijke afloop. Mazelen is een zeer besmettelijke ziekte die een hoge vaccinatiegraad van ten minste 95% van de bevolking vereist om de keten van overdracht te onderbreken. Sinds medio 2023 is ook een toename van het aantal gevallen van kinkhoest waargenomen in verschillende landen van de EU en de Europese Economische Ruimte (EER). Voorlopige gegevens wijzen op een meer dan 10-voudige toename van het aantal gevallen in 2023 en 2024 in vergelijking met 2022 en 2021.

 

Kinkhoest is een zeer besmettelijke acute bacteriële infectieziekte van de luchtwegen. Het veroorzaakt onaangename hoestbuien en ademhalingsmoeilijkheden. Het kan zich ook ontwikkelen tot een longontsteking en is vooral gevaarlijk voor zuigelingen. Pasgeborenen jonger dan zes maanden lopen een verhoogd risico op ernstige vormen van de ziekte en zelfs op overlijden. Zij vormen de meerderheid van de ziekenhuisopnames en sterfgevallen als gevolg van kinkhoest, aldus het ECDC. Ouderen en mensen die al aan andere gezondheidsproblemen lijden, lopen echter ook een verhoogd risico op ziekenhuisopname.

De toename van het aantal kinkhoestgevallen kan volgens het Europese centrum door verschillende factoren worden verklaard: een lagere vaccinatiegraad, gemiste boosterdoses en een lagere immuniteit, waarschijnlijk als gevolg van de Covid-19 pandemie.

“We hebben veilige en effectieve vaccins die het kunnen voorkomen. Vaccinatie is ons belangrijkste middel om levens te redden en de verspreiding van de ziekte te voorkomen", zegt Europees commissaris voor Gezondheid Stella Kyriakides.

Het ECDC en de Europese commissaris roepen daarom de gezondheidsautoriteiten in alle Europese landen op om nog meer nadruk te leggen op vaccinatie. Vaccinatie is gratis en volwassenen moeten om de tien jaar gevaccineerd worden.