Het ITG waarschuwt voor wijdverspreide insecticidenresistentie bij de gewone huissteekmug.

Afbeelding
x
Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen levert bewijs voor de wijdverspreide insecticidenresistentie bij de gewone huissteekmug in Europa. Die resistentie aan deze soort muggen (Culex pipiens) is niet zonder sanitaire gevolgen, want die maakt het ons moeilijker om uitbraken van westnijlkoorts te bestrijden.

Verschillende landen rond de Middellandse Zee rapporteerden al resistentie tegen insecticiden in hun huissteekmuggenpopulaties. Nu schept een studie van het ITG-duidelijkheid over de West-Europese situatie. Stien Vereecken, laboratoriumtechnoloog bij de Dienst Entomologie van het ITG, licht de studie toe: “In het insectarium van het ITG pasten we de gevoeligheidstest van de Wereldgezondheidsorganisatie toe op een Belgische muggenpopulatie om hun resistentie te bepalen. De resultaten vergeleken we met die van andere landen in en rond Europa."

"Dit onderzoek bevestigde deze resistentie tegen verschillende veelgebruikte insecticiden, zoals permethrin, deltamethrin, malathion, bendiocarb en DDT. De muggen die door het ITG werden gebruikt, werden 24 uur lang blootgesteld aan deze insecticiden en minder dan 90% van hen was na die tijd doodgegaan, waardoor er sprake was van resistentie".

 

Het is dus belangrijk om te weten welke insecticiden nog wel doeltreffend zijn.

“Op dit moment hebben we in België geen effectief wapen tegen een westnijlvirus-uitbraak. Er is dringend nood aan nieuwe bestrijdingsmiddelen die efficiënt en aanvaardbaar zijn.” zegt Ruth Müller, hoofd van de dienst Entomologie van het ITG. “Samen met mijn team zetten we biodiversiteit en artificiële intelligentie in om nieuwe milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen te ontwikkelen tegen de door de muggen overgedragen ziekten.”