14% van de wereldbevolking heeft al de ziekte van Lyme gehad

Afbeelding
Lyme
Meer dan 14% van de wereldbevolking heeft de ziekte van Lyme gehad, volgens een meta-analyse gepubliceerd in het « BMJ Global Health ». De prevalentie van door teken overgebrachte ziekten is de laatste 12 jaar verdubbeld. Een toename die kan worden verklaard door de klimaatverandering, de migratie van dieren en "een steeds frequenter contact met huisdieren", benadrukt de studie.

De onderzoekers identificeerden 137 in aanmerking komende studies (van de 4.196) en bundelden de gegevens van 89 daarvan. Van de 160.000 mensen die deelnamen aan de door de wetenschappers geselecteerde studies, werden antilichamen tegen de Borrelia burgdorferi-bacterie aangetroffen in het bloed van 14,5% van hen. Er zijn aanzienlijke regionale verschillen. Centraal-Europa heeft het hoogste besmettingspercentage (20% van de onderzoekspopulatie), gevolgd door Oost-Azië (15,9%), West-Europa (13,5%) en Oost-Europa (10,4%). Het Caribisch gebied daarentegen heeft het laagste percentage, met slechts 2% van de bevolking die besmet is. Uit de gegevens van deze meta-analyse blijkt ook dat mannen ouder dan 50 jaar die in plattelandsgebieden wonen, het grootste risico lopen, vooral landbouwers en andere werknemers die regelmatig in aanraking komen met dierlijke dragers zoals honden en schapen.

Deze meta-analyse is "de meest uitgebreide en complete systematisch onderzoek van de wereldwijde seroprevalentie van Borrelia burgdorferi tot op heden", zeggen de onderzoekers, die echter waarschuwen dat er potentiële vertekeningen zijn. Met name kunnen de gegevens een vertekend beeld geven in gebieden waar de ziekte van Lyme endemisch is, omdat de gezondheidsautoriteiten daar eerder op antilichamen zullen testen dan in gebieden waar de ziekte minder vaak voorkomt.

Meta-analyse gepubliceerd in het « BMJ Global Health: https://gh.bmj.com/content/7/6/e007744