Apothekers, waardevolle partners in COVID vaccinatiestrategie

Afbeelding
Apothekers COVID vaccinatiestrategie
Donderdagochtend 3 december werd de vaccinatiestrategie toegelicht tijdens een persconferentie van de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid (IMC). VAN was ook aanwezig en waardeerde de duidelijke informatie gegeven door oa. Pedro Facon, Dirk Ramaekers en Minister Wouter Beke. Hoewel er nu een grondig plan is, zal het in de praktijk een grote uitdaging zijn. Vlaamse en Brusselse apothekers zijn bereid te helpen. De ruim 8000 medewerkers van 2600 apotheken in Vlaanderen en Brussel willen constructief meewerken aan de collectieve dynamische vaccinatiestrategie. Van alle zorgverleners staan zij het dichts bij de patiënten en kunnen hen hierbij het snelst van dienst zijn.

Bijdragen van apothekers

Apothekers kunnen op verschillende manieren een bijdrage leveren in het vlotte verloop van de Covid-19-vaccinatie. Ze kunnen de stocks van vaccins in goede omstandigheden bewaren vlakbij de plaatsen waar dit nodig is. 3 op 4 van de door de EU aangekochte vaccins zullen overigens bewaard worden op koelkasttemperatuur. “Afgeleverde vaccins kunnen door apothekers vlot geregistreerd worden in het Gedeeld Farmaceutisch Dossier. Dit is een essentieel deel van het stockbeheer en belangrijk in het kader van de farmacovigilantie”, aldus Hilde Deneyer, directrice van VAN. Dankzij hun bereikbaarheid kunnen apothekers hun patiënten en risicogroepen makkelijker sensibiliseren. Zeker als deze groepen moeilijk bereikbaar zijn via andere kanalen. Zo krijgen meer mensen persoonlijk advies van een bekende zorgverlener. Het zou ook een grote hulp zijn om apothekers toe te staan op te treden als vaccinatoren. Voor deze doeleinde zullen tegen eind maart 700 apothekers hiervoor opgeleid zijn. Tegen eind mei, zal dit aantal 1400 zijn. Indien er aparte ruimtes voor kunnen worden voorzien, kan de vaccinatie in de apotheek plaatsvinden.

Eerstelijnsactoren

De eerste prioriteit voor vaccinaties in België zullen de bewoners en het personeel van de woonzorgcentra zijn. Daarna de bewoners van andere collectieve zorginstellingen en zorgverleners in ziekenhuizen. Dan is het de beurt aan andere professionals van gezondheidszorg en in de eerstelijnszorg, waaronder ook apothekers. Zij zullen dus, net als andere eerstelijnsactoren, de mogelijkheid krijgen om prioritair gevaccineerd te worden. VAN is tevreden met deze beslissing, maar hoopt ook dat collega’s alsnog nauwer geïntegreerd kunnen worden in deze historische onderneming.