AstraZeneca's vaccin: veilig en doeltreffend

Afbeelding
astra
Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft zijn analyse afgerond over de trombosegevallen bij mensen die met het product van AstraZeneca tegen het coronavirus zijn gevaccineerd. De conclusie is dat dit vaccin "veilig" en "doeltreffend" is, en dat het gebruik ervan het algemene risico op trombo-embolische voorvallen niet verhoogt.

Het Geneesmiddelenbewakingscomité (PRAC) van het EMA is tot "een duidelijke wetenschappelijke conclusie" gekomen, aldus Emer Cooke, directeur van het bureau. Het vaccin is "veilig en efficiënt". Dit werd bevestigd door Sabine Straus, voorzitter van de PRAC, die van mening was dat "de voordelen veel groter zijn dan de risico's", met name met het oog op een pandemie die in Europa "elke dag duizenden doden veroorzaakt".

De PRAC concludeert dat het vaccin niet in verband wordt gebracht met een verhoogd algemeen risico op trombo-embolische voorvallen of bloedstolsels, waarbij wordt opgemerkt dat het aantal gevallen in de gevaccineerde populatie lager is dan verwacht in de algemene bevolking. Het comité kan echter "niet definitief uitsluiten" dat er een verband bestaat tussen het vaccin en zeldzame bloedingsstoornissen.  

Het evalueerde 18 gevallen van cerebrale veneuze trombose die werden gemeld door Duitsland (7), Italië (3), Noorwegen (2), Spanje (1), het Verenigd Koninkrijk (3) en India (2), alsmede 7 gevallen van gedissemineerde intravasale stolling, op een totaal van bijna 20 miljoen injecties. Sabine Straus zei dat er geen kwaliteitsproblemen zijn geconstateerd in een van de series of productielocaties van de vaccins.

Emer Cooke riep landen op de vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin zo snel mogelijk te hervatten en zei dat de doorlopende evaluatie van alle gemelde ongewenste voorvallen wordt voortgezet, met inbegrip van uitgebreid onderzoek naar de twee zeldzame vormen van trombose. Het dringt erop aan dat elk land bijzonder transparant is over mogelijke bijwerkingen, "zelfs als die zeer zeldzaam zijn.

De Fagg roept mensen op, wanneer die denken dat zij een bijwerking van een vaccinatie ondervinden, om dit te melden (via de website https://www.fagg.be/nl/effet_indesirable).