Atopisch eczeem en andere allergische aandoeningen

Afbeelding
x
Belgische onderzoekers hebben het verband ontdekt tussen atopisch eczeem en andere allergische aandoeningen. Deze ontdekking opent de weg naar een vroegtijdige behandeling van deze inflammatoire huidreactie, een van de meest voorkomende huidaandoeningen, die ongeveer 20% van de kinderen en 10% van de volwassenen treft.
Lees meer

De onderzoeksgroep SKIN van het UZ Brussel en de Vrije Universiteit Brussel (VUB) bestudeerde de rol van het immuunsysteem in de ontwikkeling van deze aandoening, in samenwerking met de Duitse Universiteit van Bonn en het Zwitserse Centrum Christine Kühne - Centrum voor Allergieonderzoek en -Onderwijs. Hij concludeerde dat er een nauw verband bestaat tussen de aanwezigheid van autoreactieve IgE-antilichamen (die het lichaam zelf aanvallen) en atopisch eczeem dat geassocieerd wordt met frequente allergieën zoals allergische luchtwegenontsteking en voedselallergieën.

De onderzoekers analyseerden bloedmonsters van meer dan 600 patiënten met atopische dermatitis om de aanwezigheid van deze antilichamen gericht tegen de menselijke huid op te sporen. Ze ontdekten een nauw verband tussen IgE auto-reactiviteit bij patiënten met eczeem en allergische aandoeningen, met name hooikoorts, allergische astma en voedselallergieën. De mensen in kwestie hebben dus bijna altijd last van een of meer andere allergieën. Er is ook een sterke correlatie met factoren zoals geboren zijn tijdens het pollenseizoen, jong volwassen zijn en weinig contact met huisdieren.

Volgens professor Jan Gutermuth, hoofd Dermatologie van het UZ Brussel, "is dit de eerste keer dat een dergelijke grootschalige studie werd uitgevoerd naar auto-immuunverschijnselen bij atopisch eczeem. De aanwezigheid van deze antilichamen zou kunnen helpen om in een vroeg stadium vast te stellen of kinderen het risico lopen om bepaalde allergieën te ontwikkelen".

Volgens hem is deze ontdekking belangrijk omdat ze mogelijk de weg vrijmaakt voor een betere preventie en vroegtijdige behandeling van atopisch eczeem en allergische astma en hooikoorts.

--