Bevordert stuifmeel de Covid-19?

Afbeelding
stuifmeel
Volgens een internationaal team onder leiding van onderzoekers van de Technische Universiteit van München zijn hoge concentraties pollen in de lucht gecorreleerd met een verhoogde mate van Covid-infectie, ongeacht de allergische aard van de pollen die tijdens de studieperiode aanwezig waren. De resultaten moeten met de nodige voorzichtigheid worden geïnterpreteerd.

In een studie die in 2020 werd gepubliceerd, het Duitse team dat dit nieuwe werk leidde toonde aan dat blootstelling aan pollen leidde tot een verhoogde vatbaarheid voor virale infecties van de luchtwegen, ongeacht de allergische status van een individu, en het wees ook op het vermogen van pollen om de aangeboren antivirale immuniteit te remmen.

In deze nieuwe studie, gepubliceerd in PNAS, hebben onderzoekers gegevens bestudeerd van 130 stuifmeel meetstations in 31 landen verspreid over vijf continenten.

Volgens de onderzoekers verklaren pollen in de lucht gemiddeld 44% van de dagelijkse variaties in Covid-infectiepercentages, waarbij vochtigheid en luchttemperatuur soms een synergetische rol spelen.  De onderzoekers stelden ook vast dat het aantal infecties in het algemeen toenam vier dagen na een pollenpiek. Lock down maatregelen halveerden daarentegen de besmettingspercentages voor hetzelfde aantal pollen. De auteurs stelden ook vast dat infectiepercentages dicht bij nul alleen werden waargenomen in gebieden met lage pollenconcentraties, ongeacht de bevolkingsdichtheid. Gezien deze resultaten, en hoewel blootstelling aan pollen niet kan worden vermeden, moedigen de auteurs mensen met een hoog risico op ernstige vormen van Covid aan om deeltjes filtrerende maskers te dragen tijdens perioden met veel pollen, vooral in het voorjaar. Niettemin zijn zij van mening dat deze aanbevelingen vergezeld moeten gaan van een "waarschuwende" boodschap om geen onnodige paniek te zaaien. Wetenschappers suggereren dat stuifmeel, wanneer het zich op de neuswanden afzet, bepaalde genen in de antivirale reactie van de neusepitheelcellen inhiberen, waardoor hun afweervermogen vermindert en infectie gemakkelijker wordt.

Yves Van Laethem werd daarover ondervraagd en hij verklaarde dat hij deze mogelijkheid niet kon bevestigen of ontkennen. "Verscheidene van dergelijke hypothesen zijn reeds naar voren gebracht, zoals de correlatie tussen sigarettenrook en het risico van infectie met Covid-19. Maar dit zijn slechts hypotheses."