CIBD: nieuwe voedingsaanbevelingen

Afbeelding
CIBD
De Europese vereniging voor klinische voeding en metabolisme (ESPEN) heeft haar voedingsaanbevelingen voor gezondheidswerkers met betrekking tot patiënten met chronische inflammatoire darmziekten (CIBD) geactualiseerd. Regelmatige screening op ondervoeding, controle van de status van micronutriënten en lichaamsbeweging behoren tot de algemene aanbevelingen.

Om het ontstaan van CIBD te voorkomen, bevelen deskundigen een dieet aan dat rijk is aan fruit, groenten en omega-3-vetzuren en arm aan omega-6-vetzuren. De consumptie van sterk bewerkte voedingsmiddelen en voedselemulgatoren zoals carboxymethylcellulose kan in verband worden gebracht met een verhoogd risico op IBD. Bovendien wordt borstvoeding aanbevolen om dit risico bij kinderen te verminderen. 

Bij CIBD-patiënten beveelt de ESPEN aan:

- Regelmatige screening op ondervoeding en passende behandeling van elke situatie van ondervoeding, aangezien deze gepaard gaat met een verslechtering van de ziekte;

- bewaking van de status van micronutriënten, ook in remissie, en behandeling van eventuele tekorten. De deskundigen benadrukken met name de noodzaak van ijzersuppletie voor patiënten met bloedarmoede.

- ESPEN benadrukt ook het belang van de controle van alle CIBD-patiënten door een diëtist als onderdeel van een multidisciplinaire aanpak. De deskundigen benadrukken ook dat er geen "specifiek CIBD-dieet" bestaat dat algemeen kan worden aanbevolen om remissie te bevorderen bij patiënten in de actieve fase. Veeleer wordt een individuele voedingsaanpak aanbevolen, gebaseerd op de specifieke situatie van elke patiënt. Bij zwaarlijvige patiënten wordt aanbevolen alleen in de stabiele remissiefase af te vallen.

- In de bijgewerkte aanbevelingen is een nieuw hoofdstuk toegevoegd over het moduleren van de darmmicrobiota. De deskundigen bevelen geen probiotica of prebiotica aan voor patiënten met de ziekte van Crohn. Ook het gebruik van een antibioticakuur kan voor deze patiënten niet algemeen worden aanbevolen.

- Concluderend beveelt ESPEN uithoudingsoefeningen aan voor alle CIBD-patiënten. In geval van verminderde spiermassa en/of spierfunctie wordt weerstandsoefening (zoals bodybuilding) aanbevolen. 

Ref: ESPEN guideline on Clinical Nutrition in inflammatory bowel disease. Clinical Nutrition, 2023, 42, 3, p. 352-379 (doi: 10.1016/j.clnu.2022.12.004).