Covid-19 en bloeddrukverlagende geneesmiddelen

Afbeelding
bloeddrukverlagende geneesmiddelen
Onderbouwde gegevens uit observationele studies over de potentiële rol van conversieremmers en angiotensine-receptorantagonisten bij patiënten met COVID-19 zijn tegenstrijdig. In een nieuwe studie die aan de European Society of Cardiology (ESC) is voorgelegd, wordt de veiligheid van deze twee farmacologische klassen vastgesteld.

BRACE CORONA is een multicentrische, gerandomiseerde klinische studie die 659 patiënten (gemiddelde leeftijd 55,7 jaar) omvatte die in het ziekenhuis werden opgenomen met een bevestigde diagnose van COVID-19 en die een chronische behandeling ondergingen met deze twee klassen van behandeling voor hypertensie.

De bevindingen van deze studie geven aan dat het opschorten van angiotensineconverterende enzymremmers en angiotensine-receptorblokkers gedurende 30 dagen geen effect had op het in leven blijven van de gehospitaliseerde patiënten met de coronavirus 2019 ziekte (COVID-19) en buiten het hospitaal.

Ref.: Lopes D et al. Continuing vs. Suspending ACE Inhibitors and ARBs in COVID-19. Hot Line BRACE CORONA. Presented at the European Society of Cardiology (ESC) Virtual Congress 2020 on 01 September 2020.