COVID-vaccinatie: campagne start in september

Afbeelding
x
"In de komende maanden verwachten we nieuwe golven van COVID-19-besmettingen", staat te lezen in een persbericht van de Risk Management Group. De gewesten plannen nieuwe vaccinatiecampagnes vanaf het vroege najaar. Het vaccin aangepast aan de Omicron XBB.1.5-variant zou vanaf midden september beschikbaar moeten zijn, na goedkeuring door het Europees Geneesmiddelenbureau. Hier is een update over de vaccinatieprocedures in apotheken, afhankelijk van de regio.

In Brussel

De vaccinatiecampagne start zodra de nieuwe vaccins aangepast aan de XBB 1.5-stam beschikbaar zijn (waarschijnlijk na half september). Voor patiënten die begin september al gevaccineerd willen worden, wordt het huidige vaccin (BA4.5) gebruikt. Als uw apotheek nog niet heeft deelgenomen aan de vaccinatie, maar dit wel wil doen in het kader van de volgende campagne, hoeft u zich alleen maar aan te melden via het speciale apotheek-Brussels formulier. U vindt alle nuttige informatie die in dit stadium beschikbaar is (beschikbare vaccins, verwijzingen in geval van allergische reacties, verwijzingen voor kinderen die gevaccineerd moeten worden, levering van voorraad in de apotheken en andere gezondheidswerkers, enz.) op de projectpagina Vacci-Pharma 


In Wallonië

De lancering van de campagne is gepland rond 13/09, afhankelijk van de datum van aankomst van het nieuwe vaccin dat is aangepast aan de huidige variant van het Covid-Omicron-virus (XBB 1.5 vaccin). Als uw apotheek nog niet heeft deelgenomen aan de vaccinatie, maar dit wel wil doen in de volgende campagne, moet u zich inschrijven via het daarvoor bestemde formulier

 

In Vlaanderen

Vlaanderen start vanaf midden september met de nieuwe COVID-19 vaccinatiestrategie. Wil je graag vaccinaties in je apotheek aanbieden? Voordat je deze stap zet, is het essentieel na te gaan of je aan alle voorwaarden voldoet hiervoor. VAN heeft een praktische gids opgesteld die je een helder overzicht biedt van de vragen die je jezelf zou moeten stellen en de stappen die je moet ondernemen om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid bent om te vaccineren.

Ter herinnering, de mensen voor wie deze vaccinatie bedoeld is, zijn onderverdeeld in 3 risicogroepen: mensen met een verhoogd risico op overlijden of complicaties (chronisch zieken, patiënten van 65 jaar en ouder, enz.), alle gezondheidswerkers, zowel binnen als buiten instellingen, en mensen die in hetzelfde huishouden wonen met ernstig en zeer ernstig immuun gecompromitteerde patiënten.