Een variant onder de naam... Pirola

Afbeelding
c
Terwijl Eris door Europa raast, laat Pirola zijn gezicht zien. Subvarianten en recombinanten van Omicron zijn geïdentificeerd en circuleren voornamelijk wereldwijd: het gaat om de XBB-subgroep.

Pirola? Deze nieuwe Covid-19 variant, met als wetenschappelijke naam BA.2.86, is door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geclassificeerd als een variant onder bewaking vanwege het zeer grote aantal (meer dan 30) mutaties in het Spike-gen. Het is het Spike-eiwit dat het virus zijn stekelige uiterlijk geeft en dat SARS-CoV-2 in staat stelt om in de gastheercellen binnen te dringen.

Het grote aantal mutaties in BA.2.86 geeft aanleiding tot bezorgdheid over de mogelijke ontsnapping van het immuunsysteem en de effectiviteit van vaccins, zelfs die welke zijn aangepast aan XBB en binnenkort beschikbaar zullen zijn.

Hoewel ze nog steeds doeltreffend zijn in het voorkomen van ziekenhuisopnames, ernstige ziekten en sterfgevallen als gevolg van COVID-19, zien de momenteel toegelaten vaccins hun bescherming tegen het virus na verloop van tijd afnemen door het verschijnen van nieuwe varianten.

Leden van de International Coalition of Medicines Regulatory Authorities (ICMRA) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben zich uitgesproken voor het bijwerken van de samenstelling van COVID-19-vaccins. Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) en het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) roepen ook op om de vaccins aan te passen voor de vaccinatiecampagne in het najaar van 2023.