Elektronische voorschriften in Europa tegen 2025

Afbeelding
Ordonnances électroniques
De Europese Commissie zal naar verwachting een ontwerpverordening indienen om verschillende nieuwe programma's voor digitale gezondheid te ontwikkelen, waaronder een verplichting voor de lidstaten om tegen 2025 over alle nodige apparatuur en voorschriften voor elektronische voorschriften te beschikken.

Deze moeten, net als laboratorium- en beeldvormingsresultaten, ontslagverslagen en vaccinaties, via alle smartphones en internetnetwerken kunnen worden verzonden, uitgewisseld en gedownload, zowel binnen een land als over de grenzen heen. Artsen en apothekers zullen de belangrijkste zenders en ontvangers zijn van deze gegevens, die artsen ook in noodgevallen zullen kunnen raadplegen, zelfs zonder de toestemming van de betrokken patiënt. Daarnaast kunnen de gegevens worden verzameld en opgeslagen voor onderzoek en volksgezondheidsdoeleinden.

Deze Europese dataruimte voor gezondheid kan over een periode van tien jaar meer dan 10 miljard euro besparen door fouten bij de verstrekking van geneesmiddelen te beperken dankzij een betere uitwisseling van gezondheidsgegevens.

Deze bundeling van gegevens zou ook helpen voorkomen dat er steeds meer onnodige tests en voorschriften worden voorgeschreven, wat vaak het gevolg is van het feit dat gezondheidsinformatie niet toegankelijk is voor de patiënten zelf, of slecht wordt gedeeld door de zorginstellingen.

EU-commissaris voor gezondheid Stella Kyriakides zei ook dat een gemakkelijkere toegang tot gezondheidsgegevens ook patiënten met ernstige ziekten, zoals kanker, enorm zou helpen door een betere diagnose.

Tegenwoordig wisselen slechts twee landen - Finland en Estland - hun digitale gezondheidsgegevens, waaronder elektronische voorschriften, onderling uit.