Europese gezondheidsautoriteiten roepen op tot vaccinatie

Afbeelding
x
Het Europese kantoor van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), de Europese Commissie en het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) hebben maandag hun lidstaten opgeroepen om de vaccinatie van risicogroepen tegen covid-19 en seizoensgriep te vergemakkelijken, "nu de herfst plaatsmaakt voor de winter".

Meer lezen 

"Afgelopen winter hebben de gecombineerde effecten van griep, covid-19 en respiratoir syncytieel virus (RSV) de zeer jonge en zeer oude mensen het hardst getroffen. De pediatrische diensten en de diensten voor intensieve zorgen kwamen onder zware druk te staan en er werd een overmatige sterfte vastgesteld", aldus de drie autoriteiten in een gezamenlijk persbericht. "Hoewel de situatie nu rustig lijkt, moeten we dit najaar samenwerken om oversterfte te voorkomen door de mensen te beschermen die in onze gemeenschappen het meeste risico lopen: mensen met co-morbiditeit, immuungecompromitteerden, ouderen en zwangere vrouwen", zo stellen ze, en ze bevelen aan dat landen vaccins direct beschikbaar maken.

Voor covid-19 beveelt de WHO aan dat prioritaire groepen, waaronder ouderen, mensen met immunodeficiëntie en zwangere vrouwen, 6 tot 12 maanden na de laatste dosis een extra dosis krijgen, afhankelijk van hun risiconiveau.

De drie instanties dringen er bij landen op aan om de toediening van boosterdoses tegen covid-19 niet uit te stellen in afwachting van nieuwe of bijgewerkte vaccins, die pas na enige tijd op grote schaal beschikbaar komen.

Hoewel het aantal sterfgevallen als gevolg van covid-19 en het aantal mensen dat op de intensive care werd opgenomen sinds het hoogtepunt van de pandemie aanzienlijk is gedaald, beginnen de ziekenhuisopnames in sommige lidstaten van de WHO/Europa weer te stijgen, vooral daar waar de vaccinatiegraad laag blijft, waarschuwen de Europese autoriteiten.