Geen dringende noodzaak om een extra dosis vaccin toe te dienen

Afbeelding
vaccin
Er is momenteel "geen dringende noodzaak" om een extra dosis vaccin toe te dienen om de immunisatie tegen Covid-19 bij de bevolking in het algemeen op te voeren, aldus het EU-ziekteagentschap op woensdag.

"Op basis van de huidige kennis is er geen dringende noodzaak om een boosterdoses toe te dienen aan volledig gevaccineerde personen in de algemene bevolking", aldus het ECDC in een verklaring.

"De prioriteit moet liggen bij het vaccineren van personen die in aanmerking komen en die hun vaccinatie nog niet hebben voltooid," vervolgde het centrum.

Voor mensen met een ernstig verzwakt immuunsysteem moeten echter "als onderdeel van hun eerste vaccinatie al extra doses worden overwogen, als zij een onvoldoende graad van bescherming hebben", voegde het in Stockholm gevestigde Europese agentschap, dat zo'n 30 landen bestrijkt, waaronder de 27 EU-leden.

Doordat zij geconfronteerd werden met tekenen van verzwakking van de vaccins tegen de Delta-variant, hebben verschillende landen besloten of overwogen een boosterdoses toe te dienen, meestal voor gevoelige personen, maar soms voor de hele bevolking.

"Alle in de EU toegelaten vaccins bieden momenteel een hoge mate van bescherming tegen ziekenhuisopname en ernstige vormen van Covid-19, terwijl een op de drie volwassenen ouder dan 18 jaar nog steeds niet volledig is gevaccineerd", aldus het ECDC.