Geen verband vastgesteld tussen postmenopauzaal bloedverlies en COVID-19-vaccins

Afbeelding
x
Het Europees Comité voor Geneesmiddelenbewaking (PRAC) heeft bij gebrek aan bewijs geen verband vastgesteld tussen bloedingen na de menopauze en de vaccins Covid-19 Comirnaty en Spikevax. Als gevolg hiervan beveelt het geen aanpassing van de bijsluiters of SPC's voor deze vaccins aan.

Postmenopauzaal bloedverlies treedt op bij vrouwen een jaar of langer na hun laatste menstruatie en wordt altijd beschouwd als een abnormaal symptoom. Ze kunnen wijzen op ernstige medische aandoeningen.

Volgens het Risicobeoordelingscomité voor geneesmiddelenbewaking (PRAC) van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) is er geen verband tussen bloedingen na de menopauze en Covid-19 mRNA-vaccins. Nieuwe gegevens uit de medische literatuur en uit de geneesmiddelenbewaking hadden de autoriteiten ertoe aangezet dit risico te bestuderen, maar ze konden vandaag geen verband vaststellen. In haar studie naar de beoordeling van het risico op menstruatiebloedingen na vaccinatie tegen Covid-19 heeft de wetenschappelijke belangengroep Epi-Phare (ANSM-CNAM) associaties vastgesteld tussen vaccinatie tegen Covid-19 en het optreden van onverwachte baarmoederbloedingen bij vrouwen zonder menstruatie (post-, peri- of pre-menopauze), met name in twee grote cohortstudies van vrouwen in Zweden en Noorwegen. 

 

Meer informatie op de website van het FAGG.