Gevallen van mazelen wereldwijd 79% gestegen

Afbeelding
mazelen
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt voor een toename van het aantal gevallen van mazelen als gevolg van de vertraging bij het vaccineren van kinderen in verband met de Covid-19-pandemie.

 Volgens de WHO en UNICEF is het aantal gevallen van mazelen in de eerste twee maanden van het jaar gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De twee VN-agentschappen vrezen nu dat ernstige uitbraken van mazelen tegen 2022 miljoenen kinderen zouden kunnen treffen. Tot dusver zijn in januari en februari 2022 wereldwijd 17 338 gevallen van mazelen gemeld, tegen 9 665 in de eerste twee maanden van 2021. In de afgelopen 12 maanden zijn er 21 uitbraken van mazelen geweest, vooral in Afrika en het oostelijke Middellandse Zeegebied. De zwaarst getroffen landen zijn Somalië, Jemen, Nigeria, Afghanistan en Ethiopië. Maar de aantallen liggen waarschijnlijk nog hoger omdat de Covid-19 pandemie de bewakingssystemen heeft verstoord.

"De Covid-19-pandemie heeft de immunisatiediensten ontwricht, de gezondheidsstelsels werden overrompeld en nu zien we een heropleving van dodelijke ziekten. Voor vele andere ziekten zullen de gevolgen van deze verstoringen van de immunisatiediensten nog tientallen jaren merkbaar zijn," waarschuwde het hoofd van de WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus. Ook de inentingscampagnes tegen tyfus en polio zijn verstoord. En beide instanties vrezen dat de uitbraken van mazelen een voorbode zijn van de terugkeer van uitbraken van andere, zich langzamer verspreidende ziekten.