Het risico van borstkanker met progestativa is vergelijkbaar met dat van oestrogeen-progestine anticonceptie.

Afbeelding
X
Alle vormen van hormonale anticonceptie hebben een licht verhoogd risico op borstkanker bij vrouwen, ook progestageenmethoden, volgens een nieuwe studie gepubliceerd in het tijdschrift PLOS Medicine.

De studie gebruikte gegevens van ongeveer 10.000 vrouwen onder de 50 jaar die tussen 1996 en 2017 in het Verenigd Koninkrijk borstkanker ontwikkelden. Volgens dit werk hebben vrouwen die hormonale anticonceptie gebruiken een ongeveer 20% tot 30% verhoogd risico op het ontwikkelen van borstkanker, ongeacht de leveringswijze (pil, spiraaltje, implantaat of injectie), of de gebruikte formule (oestrogeen of alleen progestageen). Om een beter idee te krijgen van wat dit betekent, hebben de onderzoekers het aantal extra gevallen van borstkanker berekend, wetende dat het risico om deze ziekte te ontwikkelen toeneemt met de leeftijd. Als tussen 16 en 20 jaar vijf jaar lang hormonale anticonceptie wordt gebruikt, bedraagt het aantal vrouwen dat borstkanker ontwikkelt per 100.000 acht. Tussen 35 en 39 jaar betekent dit 265 extra gevallen van borstkanker per 100.000 vrouwen.

"Dit is een zeer klein risico in termen van absoluut risico," zei Gillian Reeves, professor aan de Universiteit van Oxford en co-auteur van de studie. "Bovendien moet het worden gezien in de context van de voordelen van hormonale anticonceptie, niet alleen in termen van zwangerschapscontrole, maar ook omdat orale anticonceptiemiddelen op lange termijn een aanzienlijke bescherming bieden tegen andere vormen van kanker bij vrouwen, zoals endometriale eierstokkanker," vervolgde zij. Bovendien bevestigt de studie dat het verhoogde risico op borstkanker in verband met hormonale contraceptie van voorbijgaande aard is: het neemt af in de daaropvolgende jaren wanneer de contraceptie wordt gestopt. Deze resultaten "zijn geruststellend omdat het effect bescheiden is", aldus Stephen Duffy, hoogleraar aan de Queen Mary University of London, die niet bij dit werk betrokken was.