Het is Wereld Psoriasis Dag op 29 oktober!

Afbeelding
Het is Wereld Psoriasis Dag op 29 oktober!
Wereld Psoriasis Dag is gewijd aan patiënten die lijden aan psoriasis en/of psoriatische artritis. Het is een wereldwijde gebeurtenis die tot doel heeft gehoor te geven aan de 125 miljoen mensen die leven met psoriasis/ psoriatische artritis en het actieve onderzoek naar deze aandoening, die gepaard gaat met andere aandoeningen zoals diabetes, hart- en vaatziekten en psoriatische artritis, in de schijnwerpers te zetten. Een recente studie heeft het verband tussen psoriasis en darmkanker aangetoond.

Een systematische analyse en meta-analyse van de medische literatuur evalueerde het verband tussen psoriasis en colorectale kanker. In de MEDLINE en Embase databases is gezocht naar observationele onderzoeken. De resultaten van de 9 opgenomen cohortstudies, die overeenkomen met een totaal van 10.544.609 personen, concludeerden dat patiënten met psoriasis een verhoogd risico op colorectale kanker hebben. Er is voorgesteld om psoriasispatiënten met darmklachten door te verwijzen naar een gastro-enteroloog en een colonoscopisch onderzoek uit te voeren. Routine screening van deze patiënten moet worden aangemoedigd.

Referentie: Fu Y Lee CH, Chi CC. Association of Psoriasis with Colorectal Cancer: A Systematic Review and Meta-Analysis. J Am Acad Dermatol. 2020 Sep 28:S0190-9622(20)32643-8. doi: 10.1016/j.jaad.2020.09.050.