Honoraria-indexatie van meer dan 6% in 2024

Afbeelding
x
Het budget voor de gezondheidszorg in 2024 is goedgekeurd. De honoraria van de zorgverleners worden met 6,05% geïndexeerd. Voor de apothekers zijn er daarnaast onder meer bijkomende budgetten voorzien voor de afbouw van benzodiazepine, voor het GGG COPD, voor een verbetering van de tarieven van magistrale grondstoffen en voor de terugbetaling van magistrale bereidingen op basis van cannabidiol.

Op 16 oktober gaf de Algemene Raad van het RIZIV het licht op groen voor de begroting van de ziekteverzekering voor 2024. Het budget bedraagt 42,743 miljard euro. Dit bedrag houdt rekening met de wettelijke groeinorm. De inflatie is nog niet onder controle. Om gelijke tred te houden met de gezondheidsindex krijgen de zorgverleners in 2024 een indexering van 6,05%. Dit geldt ook voor de honoraria van de apothekers.

  • Apothekers hebben ook een extra budget gekregen voor de afbouw van benzodiazepine en Z-drugs, dat volgend jaar iets minder dan een miljoen euro (€990.000) zal bedragen. Deze nieuwe dienst zal wel in juni of juli worden geëvalueerd om te bepalen of het afbouwprogramma de verwachte resultaten oplevert. De tussentijdse resultaten zijn bemoedigend. Slechts 29% van de mensen die met het programma beginnen, haakt af. Dit betekent dat tot nu toe 7 van de 10 deelnemers erin slagen het gebruik van hun slaapmedicatie af te bouwen.
  • En Voor de "GGG COPD"-begeleidingsgesprekken, een nieuwe dienst die wellicht begin volgend jaar van start gaat, is opnieuw een budget van 1,9 miljoen euro gepland voor 2024.
  • Daarnaast bedraagt het totale budget voor specifieke vergoedingen (huisapotheker, GGG Astma, GGG COPD, GGG Medicatie-nazicht, geleidelijke afbouw van benzo's en tarifering per eenheid voor residenten van woonzorgcentra) 96,6 miljoen euro. Dat is meer dan het budget voor het Magistraal (84,9 miljoen euro)!
  • In 2024 is er ook een nieuw budget van iets meer dan €2 miljoen gepland voor de terugbetaling van magistrale bereidingen op basis van cannabidiol voor de behandeling van zeldzame epilepsie bij kinderen. De doelgroep, met zo’n 200 betrokken kinderen, is vrij klein, maar zonder terugbetaling zou deze behandeling de ouders ongeveer 10.000 euro kosten.
  • Nog een opsteker voor onze sector: de vergoeding basis voor welbepaalde magistrale grondstoffen wordt verhoogd. Hiervoor wordt bijna 0,5 miljoen euro vrijgemaakt.