Nieuwe aanbevelingen voor vaccins tegen covid

Afbeelding
x
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is van mening dat gezonde volwassenen geen extra doses Covid-vaccins nodig hebben na de primaire vaccinatie en een eerste booster, omdat de voordelen voor de gezondheid minimaal zijn.

Voor deze zogenaamde medium-risico groep van mensen onder de 60 - plus kinderen en adolescenten met co-morbiditeiten van 6 maanden tot 17 jaar - is er geen risico om extra injecties te krijgen, maar "het gezondheidsrendement is laag", aldus de WHO-vaccin deskundigen.

De WHO Strategic Advisory Group of Experts on Immunization (SAGE) heeft bijgewerkte aanbevelingen uitgebracht na haar vergadering deze week in Genève. De nieuwe SAGE-aanbevelingen weerspiegelen het effect van Omicron en het hoge niveau van immuniteit dat nu in de wereldbevolking is bereikt dankzij infecties en vaccinatie, aldus de WHO.

SAGE heeft drie nieuwe prioriteitscategorieën voor Covid-vaccinatie voorgesteld op basis van het risico op het ontwikkelen van ernstige ziekte of overlijden: hoog, gemiddeld en laag.

Ouderen, andere volwassenen met co-morbiditeiten, alle immuungecompromitteerden, zwangere vrouwen en eerstelijns gezondheidswerkers wordt echter aangeraden meer vaccinatie te ontvangen, met een boosterdosis na de eerste vaccinatieregeling en een eerste booster. SAGE beveelt een interval van 6-12 maanden tussen boosters aan, afhankelijk van de morbiditeit.

Het bewijsmateriaal mist echter "consistentie" wat betreft het effect van Covid-vaccins op langdurige Covid, waarbij de aanvankelijke ziekte zich ontwikkelt tot vaak zeer invaliderende symptomen zoals extreme vermoeidheid of onvermogen om zich te concentreren.

De WHO is op zoek naar nieuwe Covid-vaccins die een groot aantal varianten bestrijken, langer werkzaam zijn en beter werken tegen infectie en overdracht. De organisatie kijkt ook naar nieuwe methoden om de serums via de neus, de mond of de huid toe te dienen.