Nieuwe studie toont aan dat Covid-19 het risico op ernstige trombose verhoogt tot 6 maanden na infectie

Afbeelding
thrombose
Uit een Zweeds onderzoek, gepubliceerd in het British Medical Journal (BMJ), blijkt een verhoogd risico op diep-veneuze trombose tot drie maanden na infectie met Covid-19, op longembolie tot zes maanden na infectie en op een bloeding tot twee maanden na infectie. Dit risico is groter bij patiënten met comorbiditeiten en patiënten met ernstige Covid-19. Het was hoger tijdens de eerste pandemiegolf in vergelijking met de tweede en derde golven, zo blijkt ook uit de studie.

Om hun studie uit te voeren, identificeerden de onderzoekers meer dan een miljoen mensen in Zweden die tussen 1 februari 2020 en 25 mei 2021 besmet waren met SARS-Cov2, gekoppeld op leeftijd, geslacht en woonplaats aan meer dan vier miljoen mensen die niet positief testten op Covid. Vervolgens berekenden zij de percentages diep-veneuze trombose, longembolie en bloedingen bij mensen die Covid-19 hadden gehad tijdens een controleperiode en maakten zij vergelijkingen met een controlegroep.

De onderzoekers suggereren dat de verhoogde risico's in de eerste golf vergeleken met de volgende twee golven kunnen worden verklaard door latere verbeteringen in de behandeling en vaccinatiegraad bij oudere patiënten.

Deze resultaten ondersteunen het gebruik van farmacologische behandelingen om trombotische voorvallen te voorkomen, vooral bij patiënten met een hoog risico, en versterken het belang van vaccinatie tegen Covid-19.