Primeur in België: kortere behandeling voor prostaat- en colorectale kankerpatiënten

Afbeelding
prostaat- of colorectale kanker
Patiënten met prostaat- of colorectale kanker kunnen in het UZ Brussel nu radiotherapie ondergaan in vijf dagen in plaats van vier tot acht weken. Een primeur in België.

Het UZ Brussel is het eerste ziekenhuis in België dat patiënten met prostaat- en rectumkanker behandelt met een ultramoderne behandeling met het nieuwe MRIdian-apparaat. Hierbij wordt gebruik gemaakt van geavanceerde beeldvormingstechnieken in de vorm van MRI-scans met gerichte bestraling, zodat tumoren doeltreffender en sneller kunnen worden behandeld, met minder bijwerkingen voor de patiënt.

"Het grote voordeel van MRIdian voor onze patiënten is de verkorting van de behandeltijd. Momenteel duurt radiotherapie voor een prostaatkankerpatiënt vier tot acht weken, met elke dag een korte bestralingskuur. Zo kan het gezonde weefsel zich in de loop van de weken herstellen. Met de MRIdian kunnen we de cumulatieve dosis toedienen in één week, veel doeltreffender en met minder nevenwerkingen, omdat de gezonde organen gespaard blijven", legt professor Mark De Ridder uit, diensthoofd radiotherapie van het UZ Brussel en coördinator van het kankerzorgprogramma. Samen met borst- en longkanker behoren prostaat- en colorectale kanker tot de vier meest voorkomende vormen van kanker.