Statine-intolerantie overschat

Afbeelding
statin
De statine-intolerantie wordt overschat terwijl ongeveer één op de twee patiënten de behandeling met een statine staakt of wijzigt vanwege bijwerkingen. In een meta-analyse wordt de intolerantie voor statines verlaagd herzien en wordt de nadruk gelegd op de positieve baten/risicoverhouding.

Een meta-analyse dat gepubliceerd werd in het« European heart journal » op basis van 176 studies, waaronder 116 gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken, waarbij meer dan 4 miljoen patiënten betrokken waren, concludeert dat intolerantie voor statines wordt overschat. Volgens de resultaten zou slechts 9,1% van de patiënten bijwerkingen ondervinden. "Deze resultaten betekenen dat ongeveer 93% van de patiënten op statines effectief kunnen worden behandeld, met een zeer goede tolerantie en zonder enig risico," zegt de hoofdauteur van de studie, Prof. Maciej Banach (Medische Universiteit van Lodz en Universiteit van Zielona Góra, Polen). Dit staat ver af van de eerder gerapporteerde percentages, waarbij uit verschillende studies en rapporten 5-50% intolerantie voor deze cholesterolbehandelingen bleek.

De auteurs keken ook naar het nocebo-effect, d.w.z. de perceptie van patiënten over de schadelijkheid van statines, die in feite verantwoordelijk zou kunnen zijn voor de symptomen, in plaats van het geneesmiddel zelf. Zij verwijzen met name naar een studie in "The Lancet" in 2017, waarin onderzoekers van het Imperial College London vonden dat verschillende studies over bijwerkingen van statines mensen leken te hebben overtuigd om ze zelf te ervaren.

Niettemin vond de meta-analyse een grotere intolerantie voor statines bij mensen die ouder, vrouw, zwart of Aziatisch, zwaarlijvig, diabetisch, hypothyreoïdisch, of chronisch lever- of nierfalen hadden. De intolerantie voor statines wordt ook verhoogd door de behandeling voor aritmie, calciumkanaalblokkers en alcoholgebruik.